Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ocak ayına dair işgücü istatistik verilerini açıkladı.
TÜİK “Hanehalkı İşgücü Araştırması” sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı Ocak 2025’te bir önceki aya göre 25 bin kişi azalarak 3 milyon 2 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,1 puan azalarak yüzde 8,4 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 6,5 iken kadınlarda yüzde 12,1 olarak tahmin edildi.
İstihdam oranında düşüş gerçekleşti
2025 yılı Ocak ayında istihdam edilen kişi sayısı 195 bin kişi azalarak 32 milyon 531 bin kişi olarak belirlendi. İstihdam oranı ise %49,2’ye geriledi. Cinsiyet dağılımı açısından bakıldığında, erkeklerde istihdam oranı %66,4 iken, kadınlarda %32,3 olarak gerçekleşti. Bu oranlar, iş gücü piyasasındaki cinsiyet eşitsizliğini bir kez daha gözler önüne seriyor.
İstihdam oranlarındaki düşüş ile birlikte iş gücüne katılım oranında da azalma gözlendi. İşgücü sayısı, Ocak ayında 219 bin kişi azalarak 35 milyon 534 bin kişi oldu. İşgücüne katılma oranı 0,4 puan azalarak %53,7’ye geriledi. Erkeklerin iş gücüne katılım oranı %71 olarak kaydedilirken, kadınlarda bu oran %36,7 olarak gerçekleşti.
Atıl iş gücü oranı %28,1
Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel iş gücü ve işsizlerden oluşan atıl iş gücü oranı Ocak ayında %28,1 olarak kaydedildi. Bu oran, bir önceki aya göre 0,1 puanlık bir artışı temsil ediyor. Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı %18,8 iken, işsiz ve potansiyel iş gücünün bütünleşik oranı %18,9 olarak tahmin edildi. Atıl iş gücü oranındaki artış, ekonomide iş gücü kullanımındaki verimlilik sorunlarına işaret ediyor.
Genç nüfusta işsizlik oranı %14,9
Genç nüfusta (15-24 yaş), işsizlik oranı Ocak ayında %14,9 seviyesine düştü. Bu düşüş, önceki aya göre 0,8 puanlık bir azalmayı temsil ediyor. Genç erkeklerde işsizlik oranı %10,6 olarak tahmin edilirken, genç kadınlarda bu oran %22,7 gibi daha yüksek bir değerde seyretti. Genç nüfus işsizlik oranlarındaki cinsiyet farkları, kadınların iş gücü piyasasına katılımında karşılaştıkları zorluklara işaret ediyor.
Haftalık çalışma süresinde artış
Bu dönemde mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış haftalık ortalama fiili çalışma süresi ise 43,4 saat olarak belirlendi. Bu değer, bir önceki aya göre 0,8 saatlik bir artışa işaret ediyor. İstihdam edilenlerin çalışma saatlerindeki bu artış, iş gücü piyasasının dinamiklerini yansıtıyor.