AKP iktidarının sermayeyi kollayan politikalarına Antalya Müftülüğü de MESEM’ler için harekete geçti. İşverenlerin taleplerini dinleyen müftülük çocukları MESEM’lere yönlendirmek için camilerde vaaz verecek.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ÇEDES projesiyle çocukları pedagojik zemini olmayan, gerici müfredata maruz bırakırken bir yandan da Mesleki Eğitim merkezleri (MESEM) ve mesleki ortaokulları ile çocukların emeğinin sömürülmesine yol açıyor.
Eğitimde gericilik ve sermayenin ağırlığı 4+4+4 sistemine geçildiğinden beri sürekli arttı. Ancak son yıllarda hayata geçen mesleki eğitim merkezleriyle (MESEM) çocuk işçiliğine yasal kılıf hazırlayan Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) bu projesi patronların yeni taleplerine yol açıyor.
Eğitimde geçen yıl gündemi en çok meşgul eden konular ÇEDES ve MESEM olmuştu. Yaz tatilinde çalışanlarla birlikte 9 çocuk MESEM’lerdeki iş cinayetlerinde hayatını kaybetmişti. Buna karşın bu konuda geri adım atmayan MEB, meslek okullarını ortaokula kadar düşürdü. Ayrıca yeni okul programıyla çocukların işletme bünyesinde yaşamalarına neden olacak bir proje hayata geçirdi.
Çocuk işçi sömürüsüne camileri de alet
İstanbul Ticaret Odası’nın MESEM’lere ağırlık verme talebinin ardından Antalyalı patronlar İl Müftüsü Nazif Fethi Yalçınkaya’dan çıraklık konusunda destek istedi. Yalçınkaya, camileri çocuk emeği sömürüsüne çağrı yeri olarak kullanacak.
Antalya’da il müftülüğünün Akdeniz Sanayi Sitesi Kooperatifi’nin isteği üzerine aldığı karara göre imamların camilerde “Çocuklarınızı çırak okuluna gönderin” şeklinde vaaz vereceği haberi tepki çekti. Akdeniz Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanı Mehmet Öztürk, “Çocuklarımızın sanayiye yönlendirilmesiyle ilgili destek istedik. Müftümüz Nazif Fethi Yalçınkaya da camilerden vatandaşa bu durumun anlatılacağını söyledi” diye konuştu. Müftü Yalçınkaya ise “Konuyu tam bilemeyen vatandaşlarımız çocuklarını çıraklık okuluna göndermek istemiyor. Yeni düzenleme ile birlikte artık hem lise diploması hem meslek sahibi olacaklar. Cuma günleri Antalya merkezde 1.5 milyon vatandaş namaz için camilere gidiyor. Hem cuma günleri de hem vakit namazlarında vaazlarımızda onlara bilgi vereceğiz” ifadelerini kullandı.
Sermaye istedi iktidar emir telâkki etti
İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın konuk olduğu İTO eylül ayı meclis toplantısında, İstanbul’daki sermayedarların iş ve çalışma hayatına ilişkin talep ve beklentilerini dile getirmişti. Avdagiç “Haftada bir gün okulda eğitim, dört gün iş yerlerinde çalışmaya imkan veren Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) sistemine ağırlık verilmeli” demişti.
Ahilik projesi ve itaat kültürü
MEB’in bu yıl hayata geçirdiği projelerden biri de ‘Ahilik Kültürü ve Girişimcilik’ dersi. Bu derste merkeze Anadolu’da 12’nci yüzyılda ortaya çıkan Ahilik kültürü alındı. Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi’nde “Ahilik kültürü temelinde öğrencilerin millî ve manevi değerlere duyarlılıkları artırılacak, fütüvvet ehli mezunların iş hayatında bulunmalarını sağlamak amacıyla ülke genelinde ahilik hareketi oluşturulacaktır.”
MEB’in bu ifadeyle amaçladığı biat eden nesiller yetiştirmek. İstanbul Bahçelievler’de bulunan Mustafa Nevzat Pısak Mesleki Eğitim Merkezi’nin Ahilik Kültürü’ne ilişkin paylaştığı bir metinde şu ifadeler kullanılıyor: “Bir üst kademeye yükselen ustanın yol atasının gösterdiği yoldan gidecek ve onlara karşı tam bir itaat duygusu besleyecek kendi ustalarını örnek alacaktır.” ‘Fütüvvet’ kavramı da içinde biçti barındırıyor. MEB’in istediği de bu projeyle biat ve itaat eden, patronuna ya da ustasına itiraz etmeyen nesiller yetiştirmek.
Rol model olacakmış!
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde il merkezi, Lüleburgaz ve Babaeski ilçelerinde açılan Kuran kurslarını bitiren 17 öğrenci için düzenlenen ‘Hafızlık Kur’an Kursları İcazet Merasimi’ne katıldı. Lüleburgaz ilçesindeki Sokullu Mehmet Paşa Camisi’nde düzenlenen törene Erbaş’ın yanı sıra Kırklareli Valisi Birol Ekici, din görevlileri ve öğrencilerin aileleri katıldı. Lüks düşkünlüğünü gösteren fahiş harcamalarla sık sık gündeme gelen Ali Erbaş, “Gençlerimize, çocuklarımıza, neslimize, Kur’an ahlakını anlatmak zorundayız. Önce biz yaşayacağız, rol model olacağız onlara, örnek olacağız” dedi.
‘MESEM çocuk sömürüsü’
Eğitim-Sen Antalya Şube Başkanı Kadir Öztürk, “Böyle bir konunun imamlar tarafından yönlendirilmesi hem pedagojik olarak hem de çocuk gelişimi bakımından uygun değil. MESEM’ler çocuk sömürüsüdür. Müftüye sormak istiyorum, kendi çocuğunu MESEM’e yollar mı?” dedi. Öztürk, “İktidar, özellikle fakir ailelerin çocuklarını MESEM’e yönlendirip biat eden, gerici bir nesil yetiştirmek için elinden geleni yapıyor” diye konuştu.