AKP iktidarının tarımı iğdiş etme hamleleri bitmiyor. Geçtiğimiz günlerde ekilmeyen topraklara el konulacağını açıklayan Tarım ve Orman Bakanlığı, şimdide çiftçi destek sisteminde değişikliğe gitti.
Tarım ile ilgili yazılarıyla tanınan Ali Ekber Yıldırım X sosyal medya hesabından kaldırılan tarım destek kararlarını açıkladı.
17 üründe verilen destek tamamen kaldırıldı
Yıldırım’ın açıklaması şöyle:
Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile 2025- 2027 dönemi bitkisel üretim destekleri açıklandı.
-Karara göre, 2025 yılından itibaren gübre ve mazot desteği ile 17 üründe verilen fark ödemesi (prim) desteği tamamen kaldırıldı. Çiftçi son kez 2024 üretim yılı için gübre, mazot ve prim desteği alacak.
-Yeni destek sisteminde 2025 yılı için dekar başına 244 liralık katsayı belirlendi. Temel destek , planlı üretim ve ürün geliştirme için belirlenen katsayı ile bu destek miktarı artacak.
Yıldırım, mesajında “Oldukça karmaşık olan kararnameyi inceleyip ayrıntıları gün içinde paylaşacağım.” dedi.
Yeni destek kararları
Bakan Yumaklı, X sosyal medya hesabında değişiklikleri şu şekilde duyurdu;
“2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler İle Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar” Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu kararla birlikte, hayvancılık ve su ürünlerinde olduğu gibi, bitkisel üretimde de artık üretim planlamasının en önemli ayağını uygulamaya almış oluyoruz.
Özetle;
-İlk defa bitkisel üretim destekleri 3 yıllık açıklandı.
-İlk defa destek ödemeleri üretim döneminden önce açıklandı.
-Destek kalemlerinde sadeleştirmeye gidildi.
-Bitkisel üretim yapan ÇKS’ye kayıtlı tüm üreticiler destek alacak.
-Üretim planlaması kapsamındaki stratejik ürünlere ilave destek verilecek.
-Su kısıtı olan havzalarda münavebeye uygun üretime ilave destek sağlanacak.
-Kamu kuruluşları tarafından ıslah edilen milli tohumla üretim yapan ilave destek alacak. Destek tutarları girdi maliyetlerindeki değişikliklere göre her yıl güncellenecek.
Destek mi olacak, köstek mi?
Tarım Bakanlığı’ndan aldığı bilgiye göre; üretim maliyetine göre ürünler kategorilere ayrıldı. Her kategori için destek katsayısı belirlendi. 2025 üretim yılı için destek katsayı değeri dekarda 244 lira oldu. Temel, planlı üretim ve üretimi geliştirme destekleme tutarı, destek katsayı değeriyle destek katsayısının çarpımı sonucu elde ediliyor.
İkinci kategoride yer alan arpa, buğday üreten çiftçiler dekara 317,2 lira, üçüncü kategoride yer alan ayçiçeği, fındık, soya, kuru fasulye, çay üreten çiftçiler dekara 366 lira, dördüncü kategoride yer alan pamuk ve çeltik üreten çiftçiler dekara 549 lira temel destek alacak.
Listeye yeni ürünler girdi
Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından arpa, aspir, ayçiçeği (yağlık), buğday, kolza (kanola), fasulye (kuru), mercimek, mısır (dane), nohut, pamuk (kütlü), patates, soğan (kuru), soya ve yem bitkileri planlı üretim kapsamında yer alan ürünler listesine alındı.
Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından süt havzası olarak belirlenen illerde (Amasya, Bingöl, Bitlis, Çorum, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Muş, Tokat ve Tunceli) yem bitkisi üreten çiftçilere destek katsayısının yüzde 50’si kadar ilave planlı üretim desteği verilecek.
Yürürlüğe gelecek yıl girecek
2025-2027 dönemi bitkisel üretim planlaması havza ürün deseni listesinin de yer aldığı Cumhurbaşkanı Kararı’nın bazı maddeleri 1 Ocak 2025’ten, bazıları da 1 Mayıs 2025’ten itibaren yürürlüğe girecek.