İPA, aylık “İstanbul Barometresi: İstanbul Gündemi” araştırmalarını bir araya getirdi. Ocak 2021-Aralık 2023 arası araştırmalarına yönelik raporlarını tek bir raporda derledi.
Rapor, hane içi konulardan kredi kartı borçlarına, gıdaya erişimden duygu durumuna İstanbulluların gündemini inceliyor.
İstanbul Planlama Ajansı İPA’nın İstanbul Barometresi Araştırması, İstanbul halkının ev içi gündeminden duygu durum seviyelerine, ekonomik tercihlerinden iş memnuniyetlerine kadar birçok başlıkta İstanbul’un eğilimlerini-beklentilerini ölçtü.
İlki 2021 yılının Ocak ayında gerçekleştirilen araştırmada 35 ay boyunca toplamda 23 bin 224 İstanbulluyla iletişime geçildi. Üç yıllık derleme rapora göre İstanbul’un gündemi ekonomi oldu. En üst gelir grubu hariç herkes 3 yılda ekonomiden kötü etkilenirken yurttaşlar kredi kartları borçlarını ödeyemedi.
Rapordan öne çıkanlar: İstanbullular gıdaya erişemedi, iyi beslenmek lüks oldu
İstanbul’un gündemi ekonomiydi, en üst gelir grubu hariç herkes 3 yılda ekonomiden kötü etkilendi, kredi kartları borçlarının tamamı ödenemedi:
-Son 3 yılda İstanbulluların %49,1’i Türkiye ekonomisinin yakın dönemde kötüleşeceğini, %28,7’si değişmeyeceğini, %22,2’si ise Türkiye ekonomisinin yakın dönemde iyileşeceğini düşündüğünü ifade etti.
-Orta ve alt gelir grubu ekonominin kötüleşeceğini düşünürken üst gelir grubu üç yıl boyunca ekonomik durumlarının kötüleşeceğini düşünmedi.
-Son 3 yılda, kredi kartı kullanan İstanbulluların %45,8’i kredi kartı borcunun tamamını, %34,5’i asgari tutarı ödediğini, %10,1’i hiç ödeyemediğini, %6,5’i asgari tamamı arası bir tutar ödediğini, %3,1’i ise asgari tutardan az ödeme yaptığını belirtti.
-Kanal İstanbul’u destekleyen İstanbulluların oranı %28’i hiç geçmedi.
-Taksi hizmetlerinden memnunum diyenlerin oranı %15’te kaldı.
-Katılımcıların %57,2’si kalıcı yaz saati uygulamasından memnun değil.
-% 65,7’si maddi yetersizliklerden dolayı tercih ettiği gıdayı alamadığını,
-%58,1’i yeterli gıdaya ulaşamadığı için porsiyonlarını küçülttüğünü,
-%9,1’i yeterli yiyecek olmadığı için geceleri aç yattığını belirtti
Son 3 yıldır işsiz olanların çoğunluğunun iş bulma umudu yok
Son 3 yılda herhangi bir işte çalışmayan katılımcıların %51,4’ü yakın dönemde iş bulabileceğine inanmadığını, %30’u inandığını, %18,6’sı kararsız olduğunu belirtti.
2021 yılında herhangi bir işte çalışmayan katılımcıların %61,3’ü yakın dönemde iş bulabileceğine inanmadığını, %25,2’si inandığını, %13,5’i ise kararsız olduğunu belirtti.
2022 yılında herhangi bir işte çalışmayan katılımcıların %45,9’u yakın dönemde iş bulabileceğine inanmadığını, %30,3’ü inandığını, %23,8’i se kararsız olduğunu belirtti.
2023 yılında herhangi bir işte çalışmayan katılımcıların %39,9’u yakın dönemde iş bulabileceğine inanmadığını, %39,4’ü inandığını, %20,7’si ise kararsız olduğunu belirtti.
İstanbulluların ezici çoğunluğu tercih ettiği gıdayı alamıyor
Katılımcıların % 65,7’si maddi yetersizliklerden dolayı tercih ettiği gıdayı alamadığını belirtti.
Katılımcıların %34,9’u bir ay içerisinde sıklıkla, %16,6’sı ay içerisinde bazı günlerde, %14,2’si ise nadiren de olsa maddi yetersizlikten ötürü gıda alamadığını belirtti.
İstanbulluların yarısı porsiyonlarını küçülttü
Katılımcıların %58,1’i yeterli gıdaya ulaşamadığı için porsiyonlarını küçülttüğünü belirtti.
Katılımcıların %29,5’i bir ay içerisinde sıklıkla, %15,7’si ay içerisinde bazı günlerde, %12,9’u ise nadiren de olsa yeterli gıdaya ulaşamadığı için porsiyonlarını küçülttüğünü belirtti.
İstanbulluların yarından fazlası gıda alamayacağından endişeleniyor
Katılımcıların %59,4’ü gıda alma konusunda endişelendiğini belirtti.
Katılımcıların %31,8’i bir ay içerisinde sıklıkla, %13,7’si ay içerisinde bazı günlerde, %13,9’u ise nadiren de olsa gıda alma konusunda endişeye düştüklerini belirtti.
İstanbulluların 5’te 1’i yiyecek bulmakta güçlük çekiyor
Katılımcıların %19,2’si maddi yetersizlikten ötürü evde yiyecek hiçbir şey bulamadığı zamanların olduğunu belirtti.
Katılımcıların %5,3’ü bir ay içerisinde sıklıkla, %6,5’i ay içerisinde bazı günlerde, %7,4’ü ise nadiren de olsa maddi yetersizlikten ötürü evde yiyecek hiçbir şey bulamadığı zamanların olduğunu belirtti.
Katılımcıların %9,1’i yeterli yiyecek olmadığı için geceleri aç yattığını belirtti.
Katılımcıların %2,3’ü bir ay içerisinde sıklıkla, %3’ü ay içerisinde bazı günlerde, %3,8’i ise nadiren de olsa yeterli yiyecek olmadığı için geceleri aç yattığını belirtti.
Katılımcıların %6,5’i yeterli yiyecek olmadığı için tüm günü ve geceyi hiçbir şey yemeden
geçirdiğini belirtti.
Katılımcıların %1,4’ü bir ay içerisinde sıklıkla, %2,1’i ay içerisinde bazı günlerde, %3’ü ise nadiren de olsa yeterli yiyecek olmadığı için tüm günü ve geceyi hiçbir şey yemeden geçirdiğini belirtti.
Nisan 2022 tarihinde katılımcıların %58,4’ü hanelerinde dengeli ve yeterli gıdaya ulaşabildiğini düşünmediğini, %31,6’sı 4’ü hanelerinde dengeli ve yeterli gıdaya ulaşabildiğini, %10’u ise kısmen ulaşabildiğini ifade etti.