Oxfam’ın raporuna göre dolar milyarderleri servetlerini ikiye katladı
Oxfam, dünya milyarderlerinin 2020 yılına kıyasla 3,3 milyon dolar daha zenginleştiğini ve servetlerinin enflasyon oranından üç kat daha hızlı arttığını bildirdi. Dünyanın en yoksul yüzde 60’ı yani yaklaşık 5 milyar insan da para kaybetti.
Oxfam tarafından hazırlanan rapora göre zengin ve yoksul arasındaki uçurumun artması ve bu durumun on yıl içinde dünyanın ilk trilyonerini çıkarması bekleniyor. Rapor aynı zamanda, mevcut eğilimlerin devam etmesi halinde dünyadaki yoksulluğun 230 yıl daha ortadan kaldırılamayacağı uyarısında bulunuyor.
Yoksullarla zenginler arasındaki uçurumun daha da açılmasında pandemi, kriz ve savaşlar en büyük etken oldu.
Her saat 14 milyon dolar servet elde ettiler
Oxfam’ın yayınladığı veriler, dünyanın en zengin beş kişisine ait servetin, 2020 yılından bu yana her saat 14 milyon dolar arttığını ve toplam servetlerinin 405 milyar dolardan, 869 milyar dolara yükseldiğini ortaya koyuyor. Bütün dolar milyarderlerinin toplam serveti ise küresel enflasyon oranından üç kat daha hızlı büyümüş durumda.
Diğer tarafta ise raporda, dünya genelinde en yoksul kesimi oluşturan 4,77 milyar insanın, bir başka deyişle dünya nüfusunun yüzde 60’ının servet kaybının, 2020’den bu yana 20 milyar dolara ulaştığı vurgulanıyor.
Yoksullaşmada milat: Kovid salgını
Kovid salgınından bu yana eşitsizlikte ürkütücü bir artış yaşandığına dikkat çeken Oxfam, dünya milyarderlerinin 2020 yılına kıyasla 3,3 milyon dolar daha zengin olduğunu ve servetlerinin enflasyon oranından üç kat daha hızlı arttığını söyledi.
Rapor, dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca işçinin yaşam standartlarındaki durgunluğa rağmen dünyanın en büyük 10 şirketinden 7’sinin CEO veya ana hissedar olarak bir milyardere sahip olduğunu ortaya koyuyor.
Dünyanın en büyük 148 şirketinin Haziran 2023’e kadar olan yılda toplam 1,8 milyon dolar net kâr elde ettiğini ortaya koyan rapor, bu rakamın 2018-2021 yıllarındaki ortalama net kârlara kıyasla yüzde 52’lik bir artış gösterdiğini belirtiyor.
Milyonlar güvencesiz çalışıyor
791 milyon işçinin maaşlarının enflasyon oranında artmadığı ve her bir işçinin son iki yılda ortalama bir maaş kaybı olduğu da raporun aktardığı çarpıcı verilerden biri.
Raporda, “Dünya genelinde insanlar, genellikle güvencesiz ve güvensiz işlerde yoksulluk ücretleri karşılığında daha fazla ve daha uzun saatler çalışıyor. 52 ülkede yaklaşık 800 milyon işçinin ortalama reel ücretleri düşmüştür. Bu işçiler son iki yılda toplam 1,5 milyar dolar kaybetti; bu da her bir işçi için 25 günlük ücret kaybına denk geliyor” deniyor.
Servet vergisi olmazsa olmaz
Oxfam, gelir dağılımındaki adaletsizliğin azaltılması için küresel çapta varlık vergisi uygulamasına geçilmeli. Buradan elde edilecek kaynağın, iklim koruma, eğitimin yaygınlaştırılması, sağlık hizmetleri ve sosyal güvence alanlarında kullanılabileceğini belirtti.
Servet verginin hayata geçirilmesi halinde yaratılacak kaynak, Oxfam’ın verilerine göre yılda 2,5 trilyon doları bulabilir.
Kademeli servet vergisi
Almanya’da da en zengin beş kişinin servetinin, 2020’den bu yana geçen sürede yüzde 73,85 oranında artarak, 89 milyar dolardan 155 milyar dolara yükseldiği belirtilen raporu hazırlayan Oxfam, olası bir varlık vergisi için de şu öneride bulunuyor: 5 milyon dolar ve üstü servetlere yüzde 2,50 milyon dolar ve üstü servetlere yüzde 3,1 milyar dolar ve üstü servet birikimine de yüzde 5 vergilendirme. Oxfam, bu modelin uygulanması halinde, nüfusun sadece yüzde 0,24’üne denk gelen, yaklaşık 200 bin kişinin daha fazla vergi ödemesi ile Almanya’da yılda 93,6 milyar dolar büyüklüğünde kaynak yaratılabileceğini tahmin ediyor.
Dünya genelinde ise bu vergi modelinin hayata geçirilmesi halinde yaratılacak kaynak, Oxfam’ın verilerine göre yılda 2,5 trilyon doları bulabilir.
Yüzde 1 veya 2 servet vergisi bile yeterli kaynak yaratır
İşçiler ile süper zengin şirket patronları ve sahipleri arasındaki dengeyi düzeltmek için bir servet vergisi çağrısında bulunan rapor, İngiliz milyoner ve milyarderlerden alınacak böyle bir verginin, 10 milyon sterlinin üzerindeki net servet üzerinden yüzde 1 ila yüzde 2 arasında bir oranda uygulanması halinde, her yıl 22 milyar sterlin gelir getirebileceğini belirtiyor.
Dünyanın en zengin yüzde 1’lik kesimi, hisse senetleri ve tahvillerin yanı sıra özel şirketlerdeki hisseler de dahil olmak üzere tüm küresel finansal varlıkların yüzde 59’una sahip. Britanya’da en zengin yüzde 1’lik kesim 1,8 milyon sterlin değerindeki tüm finansal varlıkların yüzde 36,5’ine sahip.