İş cinayetleri olağanlaştırılıyor…
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) İş Cinayetleri Mart 2025 rapornu açıkladı.
Rapora göre, mart ayında en az 145 işçi hayatını kaybetti. Böylece 2025 yılının ilk üç ayında iş cinayeti sayısı (Ocak 178, Şubat 124, Mart 145) 447’ye ulaştı.
Emekçi intiharları artıyor
Raporda şu bilgilere yer verildi;
Son elli yıldır uygulanan neo-liberal kapitalist politikalar sonucu günde 12 saati geçen uzun çalışma süreleri, ağır ve aşırı çalışma, yoğun çalışma, iş baskısı, geçici işlerde çalışma, uzaktan çalışma, iş stresi, düşük ücret, ücretsiz fazla mesai, performans sistemi vb. gibi çalışma koşulları işçilerin yaşamını ciddi olarak tehdit etmeye başlamıştır. Bu koşullar işçilerin intihar etmesine yol açmaktadır.
İşe bağlı intihar girişiminde bulunmadan önce işçilerde depresyon, tükenmişlik sendromu, kronik yorgunluk ve muhakeme yeteneğini yitirme gibi zihinsel belirtiler görülmektedir. Bu belirtilerin beraberinde baş ağrısı, mide ağrısı, ishal, kabızlık, hafif ateş gibi fiziksel belirtiler de ortaya çıkabilmektedir. Sosyal faaliyetleri çok kısıtlıdır ya da yoktur. Bütün zamanlarını çalışmaya vermişlerdir.
Ortak özelliklerine baktığımızda ise; çalışma yaşamındaki herkeste görülebilmekte, günde 11 saat ve üzerinde çalışma, uzun süre ve tatillerde dahi çalışma, yoğun iş stresi olan işçilerde görülmektedir. Bu durumlara bir de işsizlik nedenli olarak bugününü yaşayamayan, geleceksizleştirilen genç işçilerin intiharlarını da eklemek gerekmektedir.
İş cinayetlerinin nedenlerinde ilk sırada trafik, servis kazaları var
•Mart ayında inşaat, tarım, taşımacılık, konaklama ve metal işkollarındaki ölümler ilk sıralarda yer alıyor. İş cinayetlerine sektörel olarak baktığımızda ise sanayide 46 işçi, inşaatta 38 işçi, hizmette 33 işçi ve tarımda 28 işçi hayatını kaybetti.
•İnşaatlardaki ölümlerde yine deprem bölgesi öne çıkıyor. İnşaat işkolundaki 36 iş cinayetinin 15’i Hatay, Gaziantep, Adıyaman, Malatya ve Osmaniye’de meydana geldi.
•Havaların ısınmasıyla beraber tarımsal üretim ve hareketlilik artmaya başladı. Geçen ay işkolundaki ölüm sayısı 13 iken bu ay 28’e yükseldi.
•Geçtiğimiz yıllarda az rastlanan mühendis ölümleri artık her ay raporlarımızda yer almaya başladı. Mart ayında ölen mühendis sayısı 3.
•İş cinayetlerinin nedenlerinde ilk sırada trafik, servis kazaları var. Bu ölümlerin çoğunu taşımacılık, inşaat ve tarım işkolundaki şoför ve servis araçlarındaki işçiler İkinci sırada tarım, inşaat ve metal işkollarında sıkça görülen ezilme ve göçükler yer alıyor. Üçüncü sırada ise esas olarak inşaatlarda görülen yüksekten düşmeler yer alıyor.
•İş cinayetlerinde ölenlerin 7’si kadın işçiydi. Kadınlar tarım, eğitim, büro, konaklama ve genel işler işkollarında çalışıyordu.
•Mart ayında 6 çocuk işçi hayatını kaybetti. Hatay Antakya’da inşaat işçilerini taşıyan servisin kaza yapması sonucu hayatını kaybeden yedi işçinin üçü çocuktu. Yine bir inşaat işçisi, bir sporcu ve bir lokanta işçisi çocuğun ölümü kayıtlarımızda yer alıyor.
•Bu ay ölen işçilerin neredeyse dörtte biri 18-25 yaş arasında çalışan gençlerden oluşuyor. Genç işçiler; yoksulluk, güvencesiz işçilik, şiddet, geleceksizlik ve iş cinayetleri cenderesi altındalar. Özellikle AKP döneminde hayata geçirilen tarım, sanayi, eğitim ve sosyal politikalar gençlerin geleceğini ellerinden aldı ve sermaye için ucuz işgücü haline getirdi.
•Mart ayında 4 göçmen işçi (ikisi Azerbaycanlı, biri Pakistanlı, biri Türkmenistanlı) hayatını kaybetti. Göçmen işçiler tarım, ticaret, inşaat ve taşımacılık işkollarında çalışıyordu.
•Ölen işçilerin 2’si (yüzde 1,4) sendika üyesi, 143’ü (yüzde 98,6) sendikasız. Sendikalı işçiler kimya ve sağlık işkollarında çalışıyordu.
•İş cinayetleri Büyükşehirlerde yoğunlaşıyor. Hatay, İstanbul, Sakarya, Bursa, Ankara, Antalya ve İzmir’de yoğunlaşıyor.

İş cinayetlerinin işkollarına göre dağılımı
İnşaat, Yol işkolunda 36 işçi; Tarım, Orman işkolunda 28 emekçi (8 işçi ve 20 çiftçi); Taşımacılık işkolunda 19 işçi; Konaklama, Eğlence işkolunda 13 işçi; Metal işkolunda 11 işçi; Belediye, Genel İşler işkolunda 8 işçi; Ticaret, Büro, Eğitim, Sinema işkolunda 7 işçi; Gıda, Şeker işkolunda 4 işçi; Enerji işkolunda 4 işçi; Madencilik işkolunda 3 işçi; Petro-Kimya, Lastik işkolunda 3 işçi; Gemi, Tersane, Deniz, Liman işkolunda 2 işçi; Savunma, Güvenlik işkolunda 2 işçi; Ağaç, Kâğıt işkolunda 1 işçi; Çimento, Toprak, Cam işkolunda 1 işçi; Sağlık, Sosyal Hizmetler işkolunda 1 işçi; Eldeki veriler ışığında çalıştığı işkolu belirlenemeyen 2 işçi hayatını kaybetti…
İş cinayetlerinin nedenlerine göre dağılımı
Trafik, Servis Kazası nedeniyle 36 işçi; Ezilme, Göçük nedeniyle 29 işçi; Yüksekten Düşme nedeniyle 27 işçi; Kalp Krizi, Beyin Kanaması nedeniyle 21 işçi; İntihar nedeniyle 10 işçi; Patlama, Yanma nedeniyle 7 işçi; Elektrik Çarpması nedeniyle 3 işçi; Şiddet nedeniyle 2 işçi; Zehirlenme, Boğulma nedeniyle 1 işçi; Nesne Çarpması, Düşmesi nedeniyle 1 işçi; Kesilme, Kopma nedeniyle 1 işçi; Diğer nedenlerden dolayı 7 işçi hayatını kaybetti…
İş cinayetlerinin yaş gruplarına göre dağılımı
15-17 yaş arası 6 çocuk/genç işçi,
18-29 yaş arası 31 işçi,
30-49 yaş arası 63 işçi,
50-64 yaş arası 31 işçi,
65 yaş ve üstü 12 işçi,
Yaşı belirlenemeyen 2 işçi hayatını kaybetti…
İş cinayetlerinin illere göre dağılımı
Mart ayında Türkiye’nin 52 şehrinde ve yurtdışında beş ülkede (kısa vadeli çalışmak için gidilen veya Türkiye menşeili şirketlerde çalışan) iş cinayeti gerçekleştiği tespit edildi:
13 ölüm Hatay’da; 11 ölüm İstanbul’da; 8 ölüm Sakarya’da; 7 ölüm Bursa’da; 5’er ölüm Ankara, Antalya, İzmir ve Osmaniye’de; 4’er ölüm Aydın, Burdur ve Manisa’da; 3’er ölüm Adıyaman, Balıkesir, Edirne, Gaziantep, Kayseri, Mardin, Muğla, Zonguldak ve Irak’ta; 2’şer ölüm Adana, Afyon, Diyarbakır, Düzce, Giresun, Karaman, Kastamonu, Ordu, Sivas ve Yalova’da; 1’er ölüm Ağrı, Aksaray, Amasya, Ardahan, Batman, Bilecik, Elazığ, Erzurum, Isparta, Kahramanmaraş, Kars, Kırıkkale, Konya, Kütahya, Malatya, Mersin, Samsun, Siirt, Sinop, Şanlıurfa, Şırnak, Tekirdağ, Yozgat, Almanya, Kuveyt, Kuzey Kıbrıs ve Sırbistan’da meydana geldi…