Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), enflasyon hesaplamalarında kullandığı ve 2022 yılından bu yana kamuoyundan gizlediği ürün fiyatlarını sonunda mahkemeye sundu.
“Enflasyon verilerinin asılsız olduğu” gerekçesiyle açılan davada Mahkeme tarafından 1 Ocak 2024 – 30 Haziran 2024 tarihleri arasına ait enflasyon oranının hesaplanmasına ilişkin tüm bilgi ve belgelerin istenmesi üzerine Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri ”gizli şifreli flaş bellekle” mahkemeye gönderdi.
Emekli Yargıtay Üyesi Seyfettin Çilesiz’in, “TÜİK’in enflasyon verilerinin asılsız olduğu” gerekçesiyle, Ankara 6. İdare Mahkemesi’nde açtığı davada, mahkeme ara karar kurarak 1 Ocak 2024 – 30 Haziran 2024 tarihleri arasına ait enflasyon oranının hesaplanmasına ilişkin tüm bilgi ve belgelerin bir örneğini istemişti.
Veriler flash bellekte
TÜİK, söz konusu belgeleri Mahkemeye bir flash bellek içinde iletti. TÜİK açıklamasında, “Tamamen kurumun özgün eseri olması nedeniyle üçüncü kişilere karşı koruma yöntemleri ile erişim kontrollü, çoğaltma kontrolü mekanizması kapsamında incelendikten ve işi bittikten sonra Kurum Başkanlığına iade edilmek üzere kapalı zarf içinde şifresi ile birlikte manyetik ortamda (flash bellek) ekte sunulmuştur” ifadelerine yer verdi.
TÜİK gönderdiği verilerde geleneksel yöntem dışında derlenen barkod verileri ve internetten veri kazıma yöntemiyle elde edilen fiyat verilerinin ilgili iş yerlerinden ikili protokoller neticesinde alındığını belirterek, “5429 sayılı Türkiye İstatistik Kanunu’nun 13. Maddesinden tanımlanmış olan veri gizliliği ilkesi nedeniyle bu verilerin kullanıcılar ile paylaşılması mümkün değildir” açıklamasını yaptı ve bu verileri mahkemeye göndermediğini bildirdi.
Verilerin eksik olması endişe yarattı
ANKA Haber Ajansı’na konuşan Yargıtay Onursal Üyesi Seyfettin Çilesiz’in açtığı davanın avukatı Ali Erdem Gündoğan, “Mahkemenin istemiş olduğu verileri biz de inceleyeceğiz. Enflasyon hesaplamalarına ait verilerin tam olarak verilmiş olup olmadığını inceleyeceğiz. Mahkeme bilirkişi incelemesi yaptıracak” dedi.
Flaş bellekte sadece geleneksel fiyat toplama yöntemiyle elde edilen verilerin bulunduğunu, barkod ve internetten toplanan fiyatların yer almadığını ifade etti. Bu durum, verilerin eksik olabileceği endişesini doğurdu.
Emeklilere müjde
Avukat Gündoğan, “Eğer TÜİK’in gönderdiği veriler mahkemenin talep ettiği bilgileri tam olarak karşılıyorsa, Ankara 6. İdare Mahkemesi bu verileri bilirkişi heyetine inceletecek. Bilirkişi heyeti, üniversitelerin istatistik, ekonomi ve enflasyon hesaplamalarında uzman kişilerden oluşacak. Mahkeme, bilirkişiden gelecek rapora göre karar verecek. TÜİK’in verileri mahkemeye sunması, emekliler için büyük bir müjde” dedi.