Petrol-İş Sendikası, Gebze ve İzmir Şubelerinin örgütlü olduğu DYO Boya İşletmesine bağlı iki işyerinde bu sabah itibariyle grev başladı. DYO Boya Fabrikaları San ve Tic. A.Ş’nin Dilovası ve Çiğli’deki fabrikalarında toplam 564 sendika üyesi çalışıyor.
Petrol-İş ve DYO Boya işvereni ile devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden sonuç alınamaması üzerine bu sabah itibariyle greve çıkıldı.
Petrol-İş ile DYO Boya arasında yeni dönem toplu iş sözleşme görüşmeleri 15 Ocak 2025 tarihinde yapılan toplantı ile başlamıştı. Taraflar arası 8 görüşme gerçekleşti. 21 Mayıs Çarşamba günü Petrol-İş Genel Merkezinde yapılan görüşmeler sonucunda belli ilerleme kat edilse de ücret ve sosyal haklar konularında işverenin teklifi işçilerin taleplerinin gerisinde kaldı. İşçilerin kararı ile bu sabah (22 Mayıs) grevim coşkulu bir şekilde ilan edildi.
Yapılan açıklamalar boyunca işçiler “İş, Ekmek Yoksa Barış da Yok!”, “Zafer Direnen Emekçinin Olacak”, “İş, Aş, Adalet Petrol-İş’e Emanet” sloganlarını attılar. Konuşmalarının ardından ise slogan, türkü ve halaylarla grev alanı şenlik alanı oldu.
Birlik ve ortak hareket
Petrol-İş Gebze Şube Yönetimi Dilovası’nda, İzmir Şube Yönetimi ise Çiğli’deki fabrikalarda üyelerimizle bir araya geldiler. Gebze Şube Başkanımız Şivan Kırmızıçiçek ve İzmir Şube Başkanımız Cem Turan grev alanında yaptıkları konuşmalarda grevin, Petrol-İş Sendikası’na ve DYO işçilerine hayırlı olmasını dilediler. İki Şube Başkanı da konuşmalarında işçileri süreç hakkında bilgilendirdiler, iki fabrikada çalışan işçilerin tek yumruk olduğunun altını çizdiler. Konuşmalarda Petrol-İş Sendikası’nın her zaman müzakereye açık olduğu bir kez daha vurgulandı, grev süresince birlik olmanın ve ortak hareket etmenin önemine değinildi.

“Firmalar çok kazanırken kârını bizimle bölüşmüyor”
Dilovası’ndaki fabrikada grev alanında açıklama yapan Petrol-İş Genel Mali Sekreteri Mehmet Kaya, konuşmasına Çiğli’de ve Dilovası’nda talepleri için yeni bir mücadele ateşi yakan DYO Boya işçilerini selamlayarak başladı.
Kaya, DYO Boya’da sadece ücret ve sosyal haklar konusunda değil, yönetimsel anlamda da sıkıntıların olduğunu belirttiği konuşmasının devamında, “Toplu sözleşme inşa edilirken işveren tarafının yönetim anlayışını değiştirmesi gerekiyor. Sendikayı tanımayan, sendika ile görüş alışverişi yapmayan bir yönetim şeklini kabul etmiyoruz, bunun değişmesi gerekiyor.” dedi.
Kaya ülkemizde var olan ekonomik koşullar ve işçi sınıfın mevcut durumuna ilişkin de şu açıklamalarda bulundu, “Ülkemizin ekonomisi alt üst olmuş durumda. Var olan ekonomik koşullar ve geleceğin öngörülememesi bizim bu toplantıda çok net kararlar almamıza yol açtı. Firmalar çok kazanırken kârını bizimle bölüşmezken, en küçük kriz ortamında faturayı kimse bizlere çıkartmasın. Dün masada bu sözleşmeyi bitirmek için tüm çabayı gösterdik. Bugün tekrar bir araya gelebiliriz, Petrol-İş Sendikası olarak her zaman da müzakereye açığız. Bizim için grev hiçbir zaman amaç olmadı ama haklı taleplerimiz için de en etkili şekilde bu aracı kullanırız. Dün masada da çok net ifade ettik, belirli bir seviyede de durmaya devam ediyoruz. O seviyeye de ulaşınca da Dyo Boya’nın en iyi sözleşmelerinden birini yapmış olacağız.” dedi.