İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı İstanbul Planlama Ajansı (İPA), İstanbul Barometresi Kasım 2024 araştırmasının verilerini açıkladı.
“İstanbul Barometresi Kasım 2024 Raporu”, 1-7 Aralık 2024 tarihleri arasında 1.001 İstanbul sakini ile telefon üzerinden görüşülerek hazırlandı.
Asgari Ücret Tespit Komisyonunun, ikinci toplantısında da asgari ücret ile ilgili rakam ortaya çıkmadı. Toplantıya katılanların rakam vermemekte ısrarına karşı, İstanbullu asgari ücret teklifini verdi; İstanbullu 2025 yılında asgari ücretin 33.406 TL olması gerektiğini belirtti.
Katılımcılar İBB’ye ait belirli hizmetlerden memnuniyetlerini ise şöyle sıraladılar; İlk sırada İBB Kütüphaneleri, Halk Ekmek, Askıda Fatura ve Kent Lokantaları yer aldı.
Raporda öne çıkan başlıklar şunlar:
-Katılımcıların ev içi gündemi
Kasım ayının ev içi gündemi ekonomik sorunlar oldu.
Katılımcıların %64,8’i ekonomik sorunların, %2,9’u ise çocuklarının eğitiminin ev içerisinde konuşulduğunu belirtti.
-Katılımcıların Türkiye gündemi
Kasım ayının Türkiye gündemi ekonomik sorunlar ve İsrail’in Gazze’yi işgali oldu.
Katılımcıların %60,4’ü ekonomik sorunların konuşulduğundan bahsetti.
İkinci sırada, %12,9 ile İsrail’in Gazze’yi işgali, üçüncü sırada ise %7,8 ile asgari ücret tartışmaları yer aldı.
Ekonomik sorunlar baş sırada
-Kasım ayında İstanbul’un gündemi ekonomik sorunlar ve belediyeye ait anaokullarının kapatılmasıyla ilgili tartışmalar oldu.
Katılımcıların %44,4’ü ekonomik sorunların Kasım ayında İstanbul’un gündemi olduğunu belirtti. İkinci sırada ise %14,3 ile belediyeye ait anaokullarının kapatılmasıyla ilgili tartışmalar, üçüncü sırada ise %14,1 ile kadına yönelik şiddete karşı mücadele gününe yönelik, ulaşım yasağı ve kısıtlamaları yer aldı.
-Katılımcıların %18,7’si Türkiye ekonomisinin iyileşeceğini düşündüğünü belirtti.
Kasım ayında katılımcıların %18,7’si Türkiye ekonomisinin iyileşeceğini belirtirken %39,2’si değişmeyeceğini, %42,1’i kötüleşeceğini belirtti.
-Katılımcıların %28,4’ü kendi ekonomisinin iyileşeceğini düşündüğünü belirtti.
Kasım ayında katılımcıların %28,4’ü kendi ekonomisinin iyileşeceğini belirtirken %45,6’sı değişmeyeceğini, %26’sı kötüleşeceğini belirtti -Katılımcıların %34,8’i kredi kartı borcunun asgari tutarını ödeyebildiğini belirtti.
-Kredi kartı kullananların %41,2’si aylık kredi kartı borcunun tamamını, %34,8’i ise borcun asgari tutarını ödeyebildiğini belirtti. %7,2’si asgari tutar ile borcun tamamı arasında bir miktarda, %8,8’i asgariden az miktarda ödeme yapabildiğini belirtirken, %8’i ise kredi kartı borcunu hiç ödeyemediğini ifade etti.
-Kasım ayında katılımcıların %39,4’ü kıt kanaat geçinebilldiğini belirtti.
Kasım ayında katılımcıların %29,4’ü bazı ödemeleri yapamadığını ve borca girdiğini, %11,5’i aslında pek geçinemediğini, %39,4’ü kıt kanaat geçinebildiğini, %19,8’i ise geçinebildiğini ve kenara da para koyabildiğini belirtti. Birikim yaptığını belirten katılımcıların %60,3’ü altın, %18,7’si hisse senedi, %16,9’u döviz aldığını belirtti.
-Her 10 kiracıdan 1’i geçen ay ev kirasını ödemekte zorlandı.
Kiracıların %11,6’sı geçen ay kirasının tamamını ödeyemediğini belirtti
-Katılımcıların %53,3’ü Kasım ayı içerisinde maddi yetersizlikten ötürü tercih ettiği gıdalardan mahrum kaldığını belirtti.
Katılımcıların %44,5’i yeterli gıdaya ulaşamadığı için porsiyonlarını küçülttüğünü belirtti.
Katılımcıların %16,3’ü maddi yetersizlikten dolayı evde yiyecek hiçbir şey bulamadığı zamanlar olduğunu belirtti.