Maden işçileri, Çayırhan Termik Santrali ve Maden Ocağı’nın özelleştirilmesine karşı direnişi sürdürdüğü 9’uncu gününde Ankara’ya, Hazine ve Maliye Bakanlığına yürüyüş başlattı.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı yeni açıklamasında özelleştirme ihalesinde son teklif verme süresi 3 ay uzatıldı.
Maden işçileri, Ankara yürüyüşlerine devam ediyor.
ÖİB: İptal değil, taktik değişikliği
İşçiler, Ankara’ya doğru yürüyüşe geçerken Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan (ÖİB) “ihalede süre uzatma kararı” geldi. Özelleştirme ihalesinde son teklif verme tarihi 4 Mart 2025’e uzatıldı. ÖİB’den yapılan açıklamada, ihalede son teklif verme tarihinin 4 Aralık olarak belirlendiği anımsatıldı. Özelleştirme işleminin etkin, verimli, şeffaf ve hukuka uygun şekilde yürütülmesine özen gösterildiği savunulan açıklamada, şöyle denildi:
“Kamuoyunda gündeme getirilen hususlar da dikkate alınarak, ihaleye konu alanların gözden geçirilerek tekrar değerlendirilmesi, çalışanlarımızın taleplerinin incelenerek değerlendirilmesi amacıyla söz konusu ihalede son teklif verme tarihi 4 Mart 2025 Salı günü saat 18.00’e kadar uzatıldı.”
“Erteleme kandırma, satışı iptal et”
Ankara’nın Nallıhan ilçesinde bulunan Çayırhan Maden Ocağı’nda, Çayırhan Termik Santrali ve Maden Ocağı’nın özelleştirilmesine karşı 20 Kasım Çarşamba sabah vardiyasının başlamasıyla yer altına inen yaklaşık 500 işçi eylemlerini sürdürürken yeryüzünde onlara destek veren işçiler eylemlerinin 9’uncu gününde Ankara’ya yürümeye devam ediyor.
İşçiler yürüyüşünü sürdürdükleri sırada Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Çayırhan Termik Santrali ve Maden Ocağı’nın özelleştirilme ihalesinin üç ay ertelendiğini duyurdu. Haberi alan işçiler karara, “Erteleme kandırma, satışı iptal et” ve “Erteleme kandırma, sakın inanma” sloganları atarak tepki gösterdi
“Varlık satışını iptal etmeden işçilerimizin geleceğini garanti altına alınmaz”
Maden-İş ve TES-İŞ sendikaları sabah erken saatlerde yaptıkları açıklama ile yürüyüşü başlatmıştı. Sendikalardan yapılan ortak açıklamada:
“20 Kasım Çarşamba gününden bu yana yer altında bulunan 500 madencimiz kararlı bir şekilde eylemlerini sürdürürken, bizler de varlık satışına karşı sesimizi duyurmak için Ankara’ya yürüyoruz.
“Enerji Bakanlığımızın yapacağı değişiklikler maalesef, varlık satışını iptal etmeden işçilerimizin geleceğini garanti altına almamaktadır. Bu nedenle; işçilerimize gereken güvencenin verilmediği, varlık satışının iptal edilmediği bu özelleştirmeye karşı, yer altında ve yer üstünde son derece zor şartlarda günlerdir hak mücadelesi veren işçilerimizle birlikte Ankara’ya Hazine ve Maliye Bakanlığı’na gidiyoruz.” denilmişti.