500 madencinin grevinde 72 saat geride kaldı
Ankara’nın Nallıhan ilçesinde bulunan Çayırhan Maden Ocağı’nda varlık satışı kararına karşı başlatılan madenci eylemi, 72. saatini geride bıraktı. 20 Kasım Çarşamba sabah vardiyasının başlamasıyla yer altına inen yaklaşık 500 işçi, direnişlerini sürdürüyor.
Gece saatlerinde hava sıcaklığının 10 derecenin altına düştüğü bölgede, zaman zaman yağan yağmur da eylemcileri zor durumda bıraksa da, işçiler direnmeye devam ediyor. Yer üstünde süren eylemler sırasında işçiler ateş yakarak ısınmaya çalıştı. Bazı işçiler ise çadırlarda dinlenerek yeni günün direnişine hazırlandı. Eyleme sadece madenciler değil, aileleri de katıldı. Çocuklar, gece saatlerine kadar maden sahasında babaları, abileri ve yakınlarıyla birlikte direniş alanında vakit geçirdi.
Sabah saat 08.00 itibarıyla eylemin 72. saati geride kaldı ve madenciler, yağmurun altında, direnişin dördüncü gününe başlamış oldu. İşçilerin seslerini duyurabilmek için kullandıkları, “Sesimizi duyan yok mu?” sloganı, yalnızca kendi mücadelelerini değil, Türkiye kamuoyuna yönelik güçlü bir çağrıyı da içeriyor. Eylemdeki madencilere, 6 Şubat’ta yaşanan depremlerden sağ kurtarılan depremzedelerden de dayanışma mesajları geldi. Depremzedeler, maden işçilerinin haklarının korunması için desteklerini ifade ettiler. Depremzedelerin gönderdiği bu dayanışma mesajları, madencilerin moralini yükseltti ve mücadelelerine olan kararlılıklarını pekiştirdi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi de direnişin sürdüğü maden sahasında işçilere destek sağladı. Belediye, eylemdeki işçilere çadır ve sıcak yemek temin ederken, sağlık koşullarını iyileştirmek için de mobil tuvalet aracı gönderdi. Belediye bu yardımları, işçilerin direniş koşullarının daha sağlıklı ve dayanışma içinde sürdürülmesi amacıyla sağladı.
Bozkırda geçim mücadelesi
Ankara’nın Nallıhan ilçesinde bulunan Çayırhan Termik Santralı’nın özelleştirilmesine karşı Türkiye Maden İşçileri Sendikası’nda örgütlü işçilerin öncülüğünde başlayan eylem dün 3’üncü gününü geride bıraktı. İşçilerin yeraltında verdiği mücadele sürüyor.
Maden sahasında nöbetleşe bekleyen işçiler, ANKA’ya konuştu. Özelleştirmelere karşı duracaklarını söyleyen ve 9 yıldır maden işçisi olacak çalışan Kaan Öztürk “Bu zorlu süreçte gerçekten hepimiz yağmur yağış demeden şu soğuklarda mücadelemize devam etmek istiyoruz. Herkes evine ekmek, çocuklarına kıyafet götürmek istiyor. Evlerden çıkartılacağız, 4 ay süre veriliyor” dedi.
Madenci Murat Gençel, özelleştirme ile mağdur olan madencilerin yaşadıkları sorunları yaşamak istemediğini belirterek, “Biz sahipsiz kalmak istemiyoruz. Özelleştirmede hep sıkıntılar yaşanıyor. Özelleşen şirketler var görüyoruz arkadaşlarımızın canları da yanıyor mağdur olan arkadaşlarımız da var. Aynı şeylerin bizim başımıza gelmesini istemiyoruz. Mağdur kalmak istemiyoruz” ifadelerini kullandı.
22 yıllık madenci Ramazan Akan ise madenin varlık satışını “İnsanın kendi ayağına sıkması gibi bir şey” sözleriyle özetleyerek şöyle konuştu: “Bir devletin milletine yapabileceği en büyük zulümlerden bir tanesi diyebilirim. İşte öyle bir olay bu. Nallıhan, Çayırhan, Beypazarı benim çocukluğundan beri burada ekmek yiyen insanlar. Burada bozkırın ortasında bir geçim mücadelesi yapılıyor. Araştırılıp bakılsın devletin dönemdeki iş kazası sayısıyla bir de özel şirketin sayısına bir bakılsa arada uçurumlar var.”
Kaynak: ANKA