Toprak Mahsulleri Ofisi(TMO) ekmeklik buğdayı ton başına 9 bin 250 lira, makarnalık buğdayı ton başına 10 bin liradan alacağını açıkladı.
Bu fiyatlara göre buğdayın kilosu 9 lira 250 kuruş, makarnalık buğdayın kilosu 10 lira oluyor.
Türkiye genelinde 200 gram ekmek ortalama 10 liradan satılıyor.
Sade makarnanın fiyatları incelendiğinde ise, 500 gramlık paketler 9 lira 90 kuruştan, 25 liraya kadar değişim gösteriyor. Çiftçi, bu fiyatlara göre katkılı veya glutensiz olan makarnaları ise ancak rafta görebiliyor.
Kabaca bu fiyatlar baz alındığında, buğday üretimi yapan çiftçi 1 kilo buğday satımı ile 1 ekmek alamıyor. Ve 1 paket makarna için en az 2 kilo buğday satması gerekiyor.
Üretici tepkili
Çiftçiler, buğdayda ton başına 15 bin lira beklenti içerisindeydiler. Açıklanan fiyatlara da tepkililer gecikmedi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, buğday alım fiyatının güncellenmesi talebinde buldu.
Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamasında buğday fiyatlarının ülkede üretim yapan hemen her çiftçiyi doğrudan ilgilendirdiğini, açıklanan fiyatların üreticileri hayal kırıklığına uğrattığını bilirterek, “Fiyatın, birlik tarafından kilogram başına 10 lira 87 kuruş olarak tespit edilen buğday maliyetine eşdeğer seviyede, prim dahil kilo başına 11 lira olarak açıklandı. Bu yıl ki alım fiyatı, geçen yıl prim dahil açıklanan kilo başına 9 lira 25 kuruş olan fiyatın sadece yüzde 18,9 üzerinde gerçekleşti. Buğday hasadının başladığı Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ekmeklik buğdayda piyasa fiyatları 9 lira 85 kuruş seviyelerinde. Açıklanan düşük alım fiyatı, ülke genelinde hasadın artması ile şu an piyasada oluşan fiyatların gerilemesine neden olacaktır. Buğday fiyatları acilen revize edilmeli. Sayın Cumhurbaşkanı’mız Recep Tayyip Erdoğan’a buğday fiyatlarının revize edilmesine yönelik talebimizi de bir mektupla bildireceğiz. Fiyat revize edilmezse, bu yıl çiftçilerimiz buğdaydan ailesinin geçimini sağlayacak geliri elde edemeyecek, üretimden daha fazla kaçacak” dedi.
“Hububat üretmeyin” demek
Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baki Remzi Suiçmez’de hububat alım fiyatlarına tepki gösterdi. Suiçmez, “Bu fiyatları vermek, gelecek yıl ‘buğday ve arpa üretmeyin’ demek” yorumunu yaptı.
Buğday ve arpa fiyatlarının geç açıklandığını da belirten Suiçmez,mazot, tohum, gübre, sulamada kullanılan elektrik dahil girdilerin yüzde 50 civarında arttığını söyledi.
Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş ise, “Buğday alım fiyatının en az tarımsal enflasyonun altında olmaması lazım sürdürülebilir üretim için. En az 15 lira olması lazımdı. 15 liranın altında olması çiftçiyi bıktırır” dedi.
“Amiral battı, Sayın Erdoğan!”
Buğday taban fiyatına TBMM’de tepki gösteren CHP’li Serkan Sarı “Buğday üreticimize, bir kez daha sırtınızı döndünüz” dedi.
“Çiftçimizi, 1 kilo buğdayla 200 gramlık ekmek alamaz duruma getirdiniz” diyerek AKP iktidarını eleştiren CHP’li Sarı şöyle devam etti: “2003’te 2,5 kilo buğday 1 litre mazot alabiliyorken, bugün 4 kilo buğday, ne yazık ki 1 litre mazot alamıyor. 2000 yılında 9,4 milyon hektar olan buğday ekim alanı, yanlış politikalarınız sayesinde 2023 yılında 6.6 milyon hektara kadar geriledi. Sonuç olarak; 2002’de 1 milyon ton ithalatınızı, 2023’te 12 milyon tona yükselttiniz.
“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sesleniyorum: Amiral battı, Sayın Erdoğan! Amiral battı! Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı’nın tarımsal üretimin ‘amiral gemisi’ dediği hububatta, buğdaya verdiğiniz taban fiyat sayesinde amiral gemisi battı. Tarlada izi olmayanın harmanda yüzü olmaz! İktidarınızın, çiftçinin karşısına çıkacak yüzü kalmadı! Maliyeti en az 11 lira olan 1 kilo buğdayın taban fiyatı 15 lira olmalı. Sözde tasarrufunuz, milletimizi açlığa, yoksulluğa mahkum ediyor.”