Grev kapsamında yük ve yolcu trenleri, altı gün süreyle sefer yapmayacak. Sendikanın taleplerinin kabul edilmemesi üzerine yapılan grev ilk günden ulaşım sıkıntısına yol açtı.
Alman Makinistler Sendikası (GDL), Alman Demiryolları (Deutsche Bahn) ile yapılan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından ülke genelinde 3 ay içinde dördüncü kez greve gitti.
Almanya Tren Makinistleri Sendikası’nın (GDL) çağrısıyla başlayan grev, yolcu taşımacılığında Çarşamba sabah 02:00’den Pazartesi saat 18:00’e kadar sürecek.
Alman Demiryolları’nın yük trenlerindeki makinistlerin iş bırakma eylemi 23 Ocak’ta yerel saatle 18.00’de, yolcu trenlerinde ise bugün 02.00’de başladı. Makinistlerin 6 günlük iş bırakma eylemi ülke genelinde demiryolu ulaşımında büyük aksaklıklara neden olurken, yüz binlerce kişi de tren seferleri iptalleriyle karşı karşıya.
Ocak ayında gerçekleşen ve yalnızca 3 gün süren grevin sonuçlarından da yola çıkarak, yapılacak grevin Almanya’da yerel ve uzun mesafeli taşımacılık üzerinde büyük bir etkisi olacağı tahmin ediliyor
Üç ay içinde dördüncü grev
Makinistlerin 3 aydan kısa süre içindeki 4. grevinin 29 Ocak saat 18.00’de sona ermesi beklenirken, Alman Demiryolları, şehir içi, şehirler arası ve uzun mesafeli yük ve yolcu treni seferlerini etkileyeceğinden dolayı yolcuları sefer iptalleri ve gecikmelere hazırlıklı olmaları konusunda uyardı. Şirket, müşterilerinden zorunlu olmayan tüm seyahatlerin iptal edilmesini ya da ertelenmesini istedi.
Grev, Alman Demiryolları’nın sadece acil durum tarifelerini çalıştırmaya zorlarken, şirket seferlerin büyük ölçüde azaltıldığını bildirdi. Alman Demiryolları Sözcüsü Anja Broeker, makinistlerin 6 günlük iş bırakma eyleminin Alman ekonomisine karşı bir grev olduğunu öne sürdü. Alman Ekonomi Enstitüsü (IVVKöln) ise demiryolu grevinin ekonomik üretimde günde yaklaşık 100 milyon avroluk kayba yol açacağını iddia etti.
Sendikanın talepleri
-Başta makinistler olmak üzere demiryolları şirketlerinde çalışanların maaşlarına aylık ortalama 550 avro zam ve enflasyonla mücadele için bir defaya mahsus 3 bin avroya kadar ödeme.
-Ücretlerde herhangi bir kesinti olmaksızın vardiyalı çalışanların çalışma saatlerinin haftada 38 saatten 35’e düşürülmesi.
Alman Demiryolları ise en son iş bırakma eylemini kınayarak, maaşlarda yüzde 13’e kadar zam ve bir kezlik enflasyon bonusu, ayrıca haftalık çalışma süresini 2026’dan itibaren bir saat azaltmak üzere teklif ettiğini söyledi.