Metal işçilerinin grevi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararı ile bir kez daha yasaklandı.
Birleşik Metal-İş, grev yasaklarına karşı yaptığı basın toplantısında, yasak kararına “Metal işçileri anayasadan doğan haklarına sahip çıkacak ve grevlerini sürdürecek” yanıtını verdi.
Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Özkan Atar, başlattıkları grevleri haklarını alıncaya kadar sürdürmekte kararlı olduklarını söyledi.
Atra, “Metal işçileri, anayasadan doğan haklarına sahip çıkacak ve Anayasa Mahkemesi kararlarını uygulayacak ve grevlerini sürdürecekler. Siyasi iktidar da Anayasa Mahkemesinin kararlarına saygı duymak zorundadır. Grev yasağı, anayasaya aykırıdır. Grevler, adil bir toplu sözleşme imzalanana kadar devam edecek. İşçilerin talep ve beklentilerinin yerine getirilmelidir. İşçilerin hakkını yabancı sermayeye peşkeş çekecek olan, Anayasaya aykırı yasağı kabul etmiyoruz.” dedi.
Grev yasaklarına karşı greve devam
“Grev yasaklamalarının yapıldığı işyerleri trafo üreten ve ürettiklerinin tümünü de ihraç eden işletmelerdir. Dolayısıyla, bu fabrikaların yurt içine yönelik üretimleri yoktur ve bu nedenle de Türkiye’nin milli güvenliği bozması söz konusu olamaz.
Ayrıca, trafo üreten fabrikaların milli güvenliği nasıl bozduğunu anlamak mümkün değildir.
Grev yasaklama kapsamında bulunan fabrikalardan birisi de Balıkesir/Gönen’de bulunan MESS üyesi Arıtaş Kriyojenik işyeridir. Bu fabrika kriyojenik üretimi yapmaktadır. Yapılan üretim düşük sıcaklıklarda sıvılaştırılmış gazların depolanması ve taşınması için tasarlanmış depolardır.
Sıvı gazın taşınması için yapılan üretim, milli güvenliği nasıl bozmaktadır? Üstelik Türkiye’de bu üretimleri yapan bu işletmeler dışında onlarca işletme vardır.
Yine grev kararı aldığımız bir başka işletme olan ve MESS üyesi olmayan Green Transfo işyerinde ise grev kararımız yasaklanmamıştır. Dolayısıyla aynı işi yapan bir fabrikada grev milli güvenliği bozarken, bir başka fabrikada ise milli güvenliği bozmamaktadır. Bu durum nasıl açıklanacaktır bilemiyoruz.
![Metal işçileri grev yasağını tanımadı](https://yenidunya.org/wp-content/uploads/2024/12/metal-iscileri-grev-yasagini-tanimadi-1.jpg)
“Milli güvenliği MESS üyesi 4 işletme mi bozuyor?”
Diğer yandan çeşitli sektörlerde halen devam eden çok sayıda grev varken üstelik sendikamızın örgütlü olduğu Mersen işyerinde de aylardır grevimiz sürerken yasaklama sadece 4 işletme için yapılmıştır. Diğer hiçbir işletme milli güvenliği bozmamakta ama MESS’e üye 4 işletme mi milli güvenliği bozmaktadır?
Bütün bunlar grev yasağının ne kadar hukuk dışı olduğunun özetidir. Yasaklanan grevlerin olduğu işletmeler MESS’e üyedir. Sadece MESS üyesi işletmelerdeki grevler tam da adrese teslim olarak yasaklanmıştır. Oysa birkaç ay önce MESS’ten ayrılan ve yine grev kararı aldığımız bir işyeri olan Green Transfo’da grev yasaklanmamıştır. Bunun anlamı açıktır. Yapılan işlemin milli güvenlikle ilgisi yoktur ve bir sermaye örgütünün korunmasından başka bir anlamı da yoktur.
Günlerdir belirtiyoruz. Sakın ola grev yasaklama yoluna gitmeyin ve grev yasaklarından medet ummayın, diye… Metal işçileri ilk defa grev yasakları ile karşılaşmıyor.
2003 -2023 dönemi içerisinde (AKP dönemi) toplam 21 ‘Grev Erteleme’ kararı verilmiştir. Bu dönem içinde ertelenen grevlere 195 bin işçi katılacaktı. Bu yasaklar nedeniyle 195 bin işçinin özgür toplu pazarlık hakkını kullanması iktidar tarafından engellenmiştir.”
Yasakçı iktidar
Cumhurbaşkanı kararıyla metal işçilerinin grevine bir kez daha yasak geldi. Patron örgütü MESS’in yüzde 40 zam dayatmasına karşı metal işçilerinin başlattığı grev, ‘milli güvenliği bozucu nitelikte’ olduğu gerekçesiyle 60 gün süreyle yasaklandı.
AKP iktidarı döneminde neredeyse tüm büyük işçi grevlerine yasak geldi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL için “Olağanüstü hali biz iş dünyamız daha iyi çalışsın diye yapıyoruz. Biz göreve geldiğimizde bütün fabrikalar grev tehdidi altındaydı. Hatırlayın o günleri. Şimdi böyle bir şey var mı? Tam aksine. Şimdi grev tehdidi olan yere biz OHAL’den istifadeyle anında müdahale ediyoruz. Diyoruz ki hayır, burada greve müsaade etmiyoruz” diyerek, işçilere ve patronlara nasıl baktığını açıkça dile getirmişti.
Grev sürecine nasıl gelindi?
Birleşik Metal İş Sendikası 9 iş yerinde, toplamda 2 bin işçiyle greve çıkmıştı. İlerleyen günlerde Türkiye’nin çeşitli yerlerindeki fabrikalarda da greve çıkacaklarını ilan eden sendika, MESS’İn son teklifi olan yüzde 40 zammı kabul etmemişti. Birleşik Metal İş Sendikası, 2 yıllık dönemi kapsayan sözleşme kapsamında ilk 6 ay için yüzde 125 zam talebinde bulunarak masadan kalkmıştı.
Yasaklanan Birleşik Metal-İş grevleri
1.29 Ocak 2015 tarihinde 22 işyerinde, 19 Şubat 2015 tarihinde ise 20 işyerinde uygulanmak üzere alınan grev kararı 30 Ocak 2015 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile ertelenmiştir.
2.18 Ocak 2017 tarihinde uygulanmak üzere alınan grev kararı 18 Ocak 2017 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile ertelenmiştir.
3.20.01.2017 tarihinde ABB Elektrik Sanayi A.Ş. – Grid Solutions Enerji Endüstrisi San Ve Tic. A.Ş. – Schneider Elektrik San Ve Tic. A.Ş – Schneider Enerji Endüstrisi San. Ve Tic. A.Ş işyerlerinde Bakanlar Kurulu kararı ile ertelenmiştir.
4.MESS’e bağlı 30 işyerinde 2 Şubat 2018 tarihinde uygulanmak üzere alınan grev kararı 26.01.2018 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile ertelenmiştir.
5.13 Aralık 2022 tarihinde Bekaert İzmit Çelik Kord Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketinde uygulanmak üzere alınan grev kararı 13.12.2022 tarihinde Cumhurbaşkanı kararı ile ertelenmiştir.
6.23 Ocak 2023 tarihinde Schneider Enerji Endüstrisi San. ve Tic. A.Ş. işyerinde (Green Transfo Energy Turkey Enerji Endüstrisi San. ve Tic. A.Ş.) uygulanmak üzere alınan grev kararı 24.01.2023 tarihinde yayınlanan Cumhurbaşkanı kararı ile ertelenmiştir.