Asgari değil insanca yaşam, asgari ücret değil toplu sözleşme…
Asgari ücret, çalışma hayatına yeni başlayan bir işçiye ödenmesi gereken temel ücrettir. Çalışma süresi boyunca, işçinin kıdemine, sahip olduğu mesleki niteliğe ve işyerinde mevcut sendikal haklara bağlı olarak artması gerekir. Ancak, ne yazık ki günümüzde ülke çapında yaygın olarak uygulanan ortalama ücret haline gelmiştir.
Açlık sınırının 22 bin lirayı, yoksulluk sınırının 68 bin lirayı, ortalama ev kirasının 23 bin lirayı aştığı bir ülkede; genç yaşta asgari ücretle işe başlayan ve hayatı boyunca çalışarak emekli olmuş insanlara, sanki yeniden işe başlıyormuş gibi asgari ücret tutarında emekli aylığı teklif edilemez.
Biz emekliler yıllarca çalıştık, ürettik ve emekliliğimizde insanca yaşayabilmek için devlete prim ve vergi ödedik. Sadaka istemiyoruz. Maaş ve ücretlerimizden yıllar boyunca kesilen ve işletilen primlerimizin karşılığını istiyoruz. Emeğimizin ve alınterimizin karşılığında insanca yaşamak hakkımız değil mi?
Dilenci değil emekliyiz. Sadaka değil, insanca yaşanacak maaş istiyoruz!
İktidarın yalan makinesi TÜİK’in sahte enflasyon rakamlarına göre yüzdelik zam değil, toplu sözleşmeli sendika hakkı istiyoruz.
Ey iktidar sahipleri, ey iktidara talip muhalefet liderleri, ey milletin vekilleri; emeklilerin sesine kulak verin, taleplerini dinleyin.
Taleplerimiz:
1.Öncelikle ve ivedilikle; emekli maaşlarının, iktidarın yalan makinesi haline dönüşen TÜİK’in açıkladığı sahte enflasyon oranlarına göre hükûmet tarafından tek yanlı olarak belirlenmesi uygulamasına derhal son verilsin.
2.En düşük emekli maaşı, en düşük memur maaşı ile eşitlensin.
3.Açlık ve yoksulluk sınırı rakamları ile sigorta prim ödeme gün sayısı ve ödenen prim miktarı da dikkate alınmak suretiyle, tüm emekli maaşlarına seyyanen zam yapılsın.
4.Emekliler ile dul ve yetimlerine ödenen aylıkların toplu sözleşme yoluyla belirlenmesi için;
Anayasanın Sendika Kurma Hakkı’nı tanımlayan 51. Maddesi ile Toplu Sözleşme Hakkı’nı tanımlayan 53. Maddelerine, “Emekliler ile dul ve yetim aylığı alanlar” ibaresi eklenerek; emeklilerin sendika kurma ve toplu sözleşme hakkı Anayasal güvence altına alınsın. İlgili yasalarda gerekli değişiklikler yapılarak “Emekli Sendikaları Kanunu” çıkarılsın.
5.İntibak Yasası çıkarılsın. Aylık Bağlama Oranı yeniden yüzde 70’e yükseltilsin.
6.Tüm emeklilerle dul ve yetim aylığı alanlara, yılda dört defa asgari ücret tutarında ikramiye ödensin. İkramiye ödemelerinde, çalışan emekli, çalışmayan emekli, özel sandık emeklisi şeklindeki ayrımcı, adaletsiz ve haksız uygulamaya son verilsin. Özel sandık emeklilerinin de ikramiye ödemelerinden yararlanabilmesi için, 5411 Sayılı Bankacılık Kanunu’nda yasal düzenleme yapılsın.
7.Eksik çıkarılan 3 Mart 2023 tarih ve 7438 sayılı EYT Kanununa rağmen hâlâ emekli olamayan EYT’li emekçilerin yaşadığı mağduriyetlerin tamamen ortadan kaldırılması için; eksik bırakılan tüm hakları kapsayacak şekilde EYT Kanunu yeniden düzenlensin. Bağ-Kur kapsamı altında, tescil, prim eşitleme ve ihya mağduriyetleri giderilsin. Staj süreleri ve çıraklık sigortası SGK başlangıcı sayılsın.
8.Emeklilik yaşı ve prim ödeme gün sayısı düşürülsün. Ağır işlerde çalışanlara yıpranma payı ve erken emeklilik hakkı tanınsın.
9.SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamında 4a, 4b ve 4c olarak ayrıştırılan işçi, memur, esnaf ve çiftçi emekli maaşları ile dul ve yetim aylıklarındaki eşitsizlik ve adaletsizlik giderilsin.
10.Banka, sigorta, reasürans şirketi, ticaret odası, sanayi odası, borsa veya bunların teşkil ettikleri birliklerden emekli olan özel sandık emeklileri SGK kapsamına dahil edilerek; çeşitli isimler adı altında sosyal güvenlik hizmetlerini özelleştirmeyi amaçlayan özel emeklilik, bireysel emeklilik ve tamamlayıcı emeklilik sistemleri yerine; sosyal devlet anlayışı temelinde, ayrımsız tüm emekli yurttaşlar için kamusal emeklilik sistemi güçlendirilsin.
11.Herkes için eşit, nitelikli, parasız ve ulaşılabilir sağlık hizmeti ilkesine göre, emekli maaşlarından yapılan tüm sağlık kesintileri iptal edilsin.
12.Emeklilere hak ettikleri saygı gösterilsin. Yalnız yaşayan, hasta ve bakıma ihtiyacı olan emekli ve yaşlı yurttaşlar için devlete ait huzurevi sayısı artırılarak, bakım hizmetleri yaygınlaştırılsın.
13.Konut sahibi olmayan emekliler için TOKİ tarafından sosyal konut projeleri hayata geçirilsin.
14.Emeklilere ve eşlerine toplu taşıma araçlarında ücretsiz ulaşım hakkı tanınsın.
15.Bütün emeklilere tatil olanağı sağlansın.
Türkiye’nin bütün emeklileri, EYT’liler ve tüm SGK mağdurları birleşin!
Emeklilerin yaşadığı sorunların çözümü ve taleplerimizin gerçekleşebilmesi için; tüm emekli sendikaları ve dernekleri; “hak verilmez alınır, haklar örgütlü mücadele ile kazanılır” şiarıyla, güç ve eylem birliği temelinde bir araya gelerek, emeklilerin birleşik mücadelesini yükseltmelidir.
22 yıllık iktidarı boyunca izlediği emek karşıtı sermaye yanlısı ekonomik politikalarla; Hazine garantili Yap-İşlet-Devret ihaleleriyle; Kur Korumalı Mevduat Hesaplarıyla; vergi istisnaları, krediler ve teşviklerle dolar milyarderi ve milyoneri bir avuç holding patronunu servete boğarken; ülkeyi iflasa ve yıkıma sürükleyen, milyonlarca emekli yurttaşı açlığa, yoksulluğa ve sefalete mahkûm edenlerin emeklilere yaşattıklarını unutmayalım ve affetmeyelim. Emeklilerin hayatlarını ve umutlarını çalanlara karşı gücümüzü gösterelim.
Emeklilere, EYT’lilere ve SGK sisteminden kaynaklı tüm mağdurlara, insanlık onuruna yakışan mutlu ve huzurlu bir yaşam için; çocuklarımıza ve torunlarımıza sosyal güvenceli ve güvenli bir gelecek için; Türkiye’nin bütün emeklileri, EYT’liler ve tüm SGK Mağdurları birleşin.
Emeklilerin toplu sözleşmeli sendikal haklarını özgürce kullanabileceği; tüm emeklilerin huzur ve güven içerisinde insanca yaşayabileceği günlere mutlaka kavuşacağız. Sonunda biz kazanacağız, emekliler kazanacak, alın teri ile yaşayan tüm emekçiler kazanacak.
Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!
Yaşasın emeklilerin, EYT’lilerin ve tüm SGK mağdurlarının birlik, mücadele ve dayanışması!