600 bin kamu işçisini ilgilendiren 2025 zam oranlarının belirleneceği toplu iş sözleşmesi görüşmeleri bugün başlıyor. Görüşmeler kapsamında işçi ve kamu tarafını temsil eden sendikalar ilk görüşmesini bugün gerçekleştirecek.
TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ, günlük en düşük ücretin 1800 TL’ye çıkarılmasını ve yüzde 50+25 zam ile yüzde 10 refah payı talep ediyor.
Kamuda çalışan işçilerin ücret artışının belirleneceği Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü kapsamında taraflar arasında ilk görüşmeler başlıyor.
Görüşmede kamu tarafını temsil eden Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) ile işçi tarafını temsil eden Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) ve Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ) bir araya gelecek. Taraflar bugün saat 14.00’te işveren tarafını temsil eden TÜHİS Genel Merkezinde ilk toplantıyı yapacak.
Karayolları, demiryolları, elektrik üretim santralleri, bakanlıklar, üniversiteler ve hastanelerin de aralarında olduğu kamu kurumlarındaki işçileri kapsayan kamu toplu iş sözleşmeleri görüşmelerinde süreç devam ediyor.
Kamu işçilerinin talepleri
Kamu işçilerinin tarafını temsil eden TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ, ortak zam talebini 27 Şubat’ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına sunmuştu. Görüşmeler sırasında idari maddelerin büyük bölümü gözden geçirilmişti.
Müzakere çerçevesinde işçiler, günlük en düşük ücretin 1800 liraya yükseltilmesi, bu artışın ardından ücretlere 2025’in ilk 6 ayı için yüzde 50, diğer 6 aylık dönemleri için ise yüzde 25 zam yapılması ve üzerine yüzde 10 refah payı talebinde bulunmuştu.