Aile Hekimleri, 2-6 Aralık’ta 5 gün daha iş bırakacak
Aile Hekimleri Sözleşme ve Yönetmeliği, hekimlerin ve meslek örgütlerinin tüm itirazlarına rağmen 1 Kasım’da yürürlüğe girdi. Türk Tabipleri Birliği (TBB), sendikalar ve ilgili derneklerin oluşturduğu 14 kuruluş, yönetmeliği protesto etmek üzere üç günlük iş bırakma kararı almıştı.
Aile Hekimliği Yönetmeliği’ne karşı sağlık emekçilerinin tepkileri devam ediyor. Yönetmeliğin ardından Türkiye genelinde 5-7 Kasım günlerinde üç gün süresince iş bırakma eylemi gerçekleştiren aile hekimliği çalışanları, 2-6 Aralık tarihlerinde 5 gün daha iş bırakacaklarını açıkladı.
Sağlık Ocakları kapalı olacak
3 günlük iş bırakma eyleminin ardından Türk Tabipler Birliği’nin de aralarında olduğu sendika, dernek ve meslek örgütü bir kez daha Sağlık Bakanlığı’na bir kez daha uyarıda bulundu.
Bu yönetmeliğii kabul etmediklerini belirten meslek örgütleri, ‘Eziyet Yönetmeliği’ geri çekilene kadar eylemlerine devam edeceklerini belirterek, meslek onuru ve halk sağlığı için 2-6 Aralık 2024 tarihlerinde 5 gün iş bırakacaklarını açıkladı.
“Sağlık Bakanlığı’nı uyarıyoruz” başlıklı ortak açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Bu gidişi kabul etmiyoruz. ‘Eziyet Yönetmeliği’ geri çekilene kadar eylemlerimiz devam edecektir. Meslek onurumuz ve halkın sağlığı için; 2-6 Aralık 2024 tarihlerinde 5 gün iş bırakacağımızı Sağlık Bakanlığı’na ve kamuoyuna duyuruyoruz.”
“Vatandaşlarımızın mağduriyetinin tek sorumlusu Bakanlık”
Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Genel Başkanı Dr. Ahmet Kandemir, yaptığı açıklamada, “Büyük Ankara mitingi ve 3 gün süren iş bırakma eylemimize rağmen Sağlık Bakanlığı’nın bizim sesimize kulak vermediğini üzülerek görmekteyiz. Aile hekimliği çalışanları olarak, meslek onurumuzu ve halk sağlığının geleceğini savunmak adına 5 gün daha iş bırakma kararı aldık. Bu eylemlerin sorumlusu Sağlık Bakanlığı’dır; vatandaşlarımızın mağduriyetinin tek sorumlusu da yine Bakanlık’tır” dedi.
Yeni yasayla sağlık sistemi işlemez
Yeni yönetmeliği eleştiren Aile hekimleri, yasaya tepkilerini şöyle dile getirdiler: ”Hasta antibiyotik istedi, yazdın. Fazla antibiyotik yazmaktan paran kesiliyor. Antibiyotik yazmadın, bu sefer hasta düşük puan verdi, yine paran kesiliyor. Hasta senede 7 kere sağlık sistemine başvurursa, aile hekiminin parası kesiliyor. Hasta 6 aydan fazla hiç gelmez ve hasta olursa gene aile hekiminin parası kesiliyor. Hasta askere gitti, 6 ay aile hekimine uğramadı, askerde olduğu için çağıramıyorsun ama paran kesiliyor. Doktor boş olsa da, yan odadaki doktorun kuyruk bekleyen hastalarına bakamıyor. Hasta başka şehre taşınıp direkt olarak hastaneye giderse, eski doktorunun parasından kesiliyor.”