2021 Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şubesi 2. Olağan Genel Kurulu 17 Mart 2024’de Yenişehir Akademi Salonunda toplandı.
Genel Kurul, Şube Sekreteri Fatih Kaplan’ın açılış konuşmasıyla başladı. Kaplan, konuşmasında emeklilerin ve toplumun en yoksul kesimlerinin konuta ulaşmasının son yıllarda olanaksız hâle geldiğini anlatarak sendikanın önerdiği çözüm yolunu anlattı.
“TOKİ kamu gücüyle şirketlere servet aktarıyor”
Kaplan, 22 yıldır iktidarda olan AKP’nin, ”Devlet, şehirlerin özelliklerini ve çevre şartlarını gözeten bir planlama çerçevesinde, konut ihtiyacını karşılayacak tedbirleri alır, ayrıca toplu konut teşebbüslerini destekler.’ şeklindeki Anayasanın 57. maddesini hiçe saydığını, TOKİ’yi asıl görevinden uzaklaştırarak, depreme ve afete dayanıklı kentsel dönüşümü tamamlatmak; düşük gelirli yurttaşlara ferah, ulaşılabilir, uygun ödemeli konutlar yaptırmak yerine, daha çok üst gelir grubuna yönelik lüks konutlar ürettirdiğini söyledi. Bu politika eleştirildiğinde, biz lüks konut yapıp satarak kazandığımız parayı yoksullara konut yapmak için harcıyoruz, dediklerini, oysa ki gerçeğin böyle olmadığını, TOKİ’nin kamu gücüyle sahip olduğu çok değerli hazine arazilerini, arsaları özel şirketlere kuşkulu ihaleler yoluyla devrederek kamudan şirketlere devasa servet transferleri yapıldığını ekledi.
Kendisinin de İstanbul’da iki yıl süreyle TOKİ/özel şirket ortaklığında lüks konutlar üreten bir şantiyede çalıştığını, TOKİ’nin hem depreme/afete dayanıklı kentsel dönüşümde, hem de yoksullara konut edindirmede sınıfta kaldığını, görevini yapmadığını söyleyerek; bugün işsizlerin, gençlerin, asgari ücretle geçinenlerin, emeklilerin bırakın konut sahibi olabilmesini, kiralık ev bulamadıklarını, maaşlarının kiraya bile yetmediğini yaşayarak gördüğümüzü, yakın zamana kadar, bizim ülkemizde ABD’de olduğu gibi binlerce evsiz, sokakta yaşayan büyük kitleler yok diye övünürken, şimdi tam da bu tehlikeyle karşı karşıya olduğumuzu belirtti.
Belediye Kanununun 14. maddesinin belediyelere konut üretme görevi de yüklediğini söyleyen Kaplan:
”’Üç kuşak bir arada köyü/mahallesi’ hayalimiz var.
Üç kuşağın bir arada yaşayacağı bu köyde/mahallede ilk koşul olarak, taraflar birbirlerine destek olmaya en baştan gönüllü olmalıdır. Konutsuz işsizler, gençler ve emekliler için, uygun ödemeli tek katlı, bağımsız, bahçeli konutlar inşa edilmelidir.
Herkesin kendi konutunun yanı sıra, emeklilerle çalışanların dayanışma içinde olabileceği ortak alanlar olmalıdır. Ortak alanlar kreş, mutfak, atölye, işlik vb.’leri olabilir. Uygun alan varsa küçük ölçekli sağlıklı tarım yapılabilir. Burada üretilen ürünler belediye aşhanelerine maliyetine verilebilir.
Emekliler arasında formasyonu uygun olanlar kreşte görev alır, çocukların annesi babası işten dönene kadar göz kulak olur. Genç anne baba buna karşılık emeklinin alış verişini yapar.
Hafta sonları birlikte yemek yaparlar, ortak etkinlikler düzenlerler.
Bağımsız konuta sahip emekliler, bir öğrenciyi kira almadan sadece tükettiğini talep ederek barındırmayı üstlenir.
Biraz eskide kalan, üç kuşak bir arada yaşayan geniş ailenin, mahallenin, köyün yeni versiyonunu gerçekleştirebiliriz. Böyle bir proje gerçekleştiğinde çocuklar, gençler ve emekliler daha mutlu, daha dirençli, daha sağlıklı olurlar. Kuşaklar arası kültür aktarımı gerçekleşir, yabancılaşma giderilir. Elbette ki bu hayalin geçekleşmesi için önce güçlü bir halk iradesine gereksinmemiz var. Ardından devreye şehir planlamacısı, mühendis, mimar, sosyal hizmet uzmanı, psikolog, hekim,hukukçu girmeli, projeyi olgunlaştırmalıdır.
Bu köyde/mahallede, anne ,baba, eş, çocuk, öğrenci, emekçi, emekli dayanışma içinde, başı dik, sırtı pek, karnı tok olacak, yarınından endişe duymayacaktır.”diyerek projenin sunumunu bitirdi.
“İşçi sınıfının emekli kolu”
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Mustafa Özbay Başkanlığında Baki Çelik ve Halil Özdemir’den oluşan Divan Kurulu oturumu yönetti.
Mersin Şube Başkanı Hüseyin Kurt, ülkemizde emeklilerin sendika mücadelesinin 1995 yılında başladığını, logodaki 2021 ibaresinin iktidarların emekli sendikalarını hukuksuz olarak kapatması sonucu yeniden kuruluş zorunluluğundan kaynaklandığını söyledi. İktidarın karanlığına karşı koyan işçi sınıfının emekli kolu olduklarını söyleyerek, yaklaşan yerel seçimde emeklileri yok sayanları oylarıyla cezalandıracaklarını, işçi emekli emekçi dostu olanları destekleyeceklerini belirtti.
DEM Parti Mersin milletvekili Perihan Koca, açlık sınırının 16 bin lirayı, yoksulluk sınırının 55 bin lirayı geçtiği günümüzde 10 bin lira emekli aylığının kabul edilemez olduğunu, yoksullar bu koşullarda yaşarken sarayın günlük harcamasının 34 milyon 900 bin lira olduğunu belirtti. En zenginlerle yoksullar arasında uçurum olduğunu, buna karşı tek çarenin örgütlenmekten geçtiğini ekleyerek Genel Kurula başarılar diledi.
2021 Tüm Emekliler Sendikası Genel Başkanı Salman Hürkardeş, 1995’den bugüne, emekli sendikalarının mücadele seyrini özetleyerek, son aylarda hızlanan biçimde emekli sendikalarının, derneklerinin, platformlarının birlik eğilimlerinin somut hâle geldiğini, artık alanlara birlikte çıktıklarını anlattı. Şu anda bu birliğe katılmamış az sayıda yapının da yakında katılacaklarına olan inancını belirtti.
Diğer konukların konuşmalarının tamamlanmasının ardından seçim gündemine geçildi.
Yürütme Kuruluna Hüseyin Kurt, Fatih Kaplan, Atila Bal, Mahmut Ersoy, Güldane Kövenç, Sıdıka Gündüz, Hayriye Hamarat, Kâmil Mor, Zahide Metin, Fuzuli Köşkeroğlu, Şehriban Mor Efesoy, Mustafa Uzdiyen, Cafer Öktem;
Denetleme Kuruluna Bedii Evcimen,Yahya Turhan,Turan Temuçin, Ömer Aksu, Erhan Başer,Yusuf Deli;
Disiplin Kuruluna Zekeriya Yüce,Yusuf Topaloğlu, İsa Akçal, Gazi Yılmaz, Hüseyin Kaplan, Celal Alçamlı seçildiler.