ABD’nin Teksas eyaletinde, başsavcı Ken Paxton, ilaç şirketi Pfizer’e, Kovid-19 aşısının etkinliğini abarttığı ve halkı aldattığı gerekçesiyle dava açma kararı aldı.
ABD’de Teksas eyaleti Başsavcısı Ken Paxton, Pfizer’in Kovid-19’un etkinliği konusunda yanlış bilgi yaydığı nedeniyle ilaç üreticisine Lubbock şehrinde dava açtığını açıkladı.
Pfizer’in geliştirdiği aşının yüzde 95 etkili olduğu yönündeki açıklamalarının ‘yanıltıcı’ olduğunu vurgulayarak, söz konusu aşının kişiler için “göreceli risk azalması” sunduğunu söyleyen Paxton şirketin iddia ettiği sonuçların yalnızca iki aylık klinik araştırma verilerine dayandığını ve ‘mutlak risk azalmasının’, aşının sadece yüzde 0.85 etkili olduğunu gösterdiğini belirtti.
Suç duyurusunda, şirketin söyleminin aksine geniş çaplı aşılama kampanyaları sonrasında Covid-19 vaka sayılarının arttığına, bazı bölgelerde aşılılar arasında Covid-19 kaynaklı ölüm oranlarının aşısızlara göre daha yüksek gerçekleştiğine işaret edildi.
Karşı çıkanlar susturuldu
Pfizer ve Alman ortağı BioNTech tarafından geliştirilen aşının kullanılmasının ardından bile Kovid-19 salgının daha da kötüleştiğini belirten başsavcı, suçlamasında, şirketin aşısın etkinliğini kasıtlı olarak yanlış tanıttığını, ticari kazanç elde etmek için gerçekleri söyleyenleri sansürlediğini vurguladı.
Başsavcı, Pfizer’i ‘doğruyu’ söyleyenlerin gözünü korkutmaya çalışmakla da suçladı. Suç duyurusunda Pfizer’in, aşısıyla ilgili eleştirilerde bulunanları ‘suçlu’, paylaşılan bilgileri ‘yanlış bilgi’ diye etiketleyerek susturmaya teşebbüs ettiği, ayrıca ‘aşının etkisiyle ilgili gerçekleri dile getiren önde gelen kişilerin sesini kısmak için sosyal medya platformlarına baskı uyguladığı’ iddia edildi.
Tek dava değil
Almanya’da Covid-19 aşısının neden olduğu iddia edilen yan etkilerle ilgili olarak Alman biyoteknoloji firması BioNTech’e karşı dava açılmıştı. Hamburg Eyalet Mahkemesi’nde açılan dava ertelenmişti. Erteleme kararı, davalı tarafın avukatının reddihakim talebi sonrası verilmişti.