Dilenci değil emekliyiz, insanca yaşanacak maaş istiyoruz!
2021 Tüm Emekliler Sendikası Maltepe Temsilcisi Selim Dikel tarafından, “Dilenci değil emekliyiz, insanca yaşanacak maaş istiyoruz” başlığı ile gazetemize yazılı bir açıklama yapılarak; “Tüm emekli maaşlarıyla dul ve yetim aylıklarına 30 bin lira seyyanen zam yapılması ve en düşük emekli maaşının en düşük memur maaşıyla eşitlenmesi” talebinde bulunuldu.
Açıklamada; “Biz emekliler yıllarca çalıştık, ürettik ve emekliliğimizde insanca yaşayabilmek için devlete prim ve vergi ödedik. TÜİK’in sahte enflasyon rakamlarına göre hükûmet tarafından tek yanlı olarak dayatılan sadaka zamlarını kabul etmiyoruz. Toplu sözleşmeli sendika hakkı istiyoruz. Maaş ve ücretlerimizden kesilen ve işletilen primlerimizin karşılığında insanca yaşanabilecek maaş istiyoruz. Emeğimizin ve alın terimizin karşılığında insanca yaşamak hakkımız değil mi?” diye sorularak; “Artık yeter! Hükûmet, emeklileri dilenci gibi görmekten derhal vazgeçmelidir. Devlet bütçesi ve maliye hazinesi, dolar milyarderi ve milyoneri bir avuç holding patronu, tefeci banker ve yandaş müteahhitler için değil, milyonlarca yoksul emekli için harcansın.” denildi.
2021 Tüm Emekliler Sendikası Maltepe Temsilcisi Selim Dikel tarafından gazetemize yapılan yazılı açıklamanın tam metni aşağıdadır:
Sendikalı ve Sendikasız Emekli Yurttaşlara, Hükûmet Yetkililerine, Basına ve Kamuoyuna…
KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası Araştırma Merkezi’nin Haziran ayı için yaptığı açlık yoksulluk sınırı araştırmasında; açlık sınırı 35 bin 254 lira, yoksulluk sınırı ise 85 bin 135 lira olarak hesaplanmıştır.
Hal böyle iken, 22 bin 104 liralık asgari ücretin bile altındaki 14 bin 469 liralık emekli maaşıyla açlığa, yoksulluğa ve sefalete mahkum edilen milyonlarca emekli yaşama mücadelesi veriyor.
Çarşıda, pazarda ve markette zamlar yağmur gibi yağıyor. Emekli maaşı kiraya yetmiyor. Faturalar ödenemiyor. Emeklinin mutfağı alev alev yanıyor.
Günlük gıda ve temel ihtiyaçlarını Tüketici Kredisi ve Kredi Kartı kullanarak karşılamak zorunda bırakılan emekliler, yüksek faizlerle bankalara borçlanarak icra ve haciz tehdidi altında ömür tüketiyor.
Ömrünün sonbaharında huzur ve güven içerisinde dinlenerek yaşaması gereken emekliler, ilerlemiş yaşına ve hastalıklarına rağmen yaşamını sürdürebilmek için hâlâ çalışmaya ve iş aramaya devam ediyor.
Biz emekliler yıllarca çalıştık, ürettik ve emekliliğimizde insanca yaşayabilmek için devlete prim ve vergi ödedik. TÜİK’in sahte enflasyon rakamlarına göre hükûmet tarafından tek yanlı olarak dayatılan sadaka zamlarını kabul etmiyoruz, toplu sözleşmeli sendika hakkı istiyoruz.
Dilenci değil emekliyiz. Sadaka istemiyoruz. Maaş ve ücretlerimizden yıllar boyunca kesilen ve işletilen primlerimizin karşılığında insanca yaşanabilecek maaş istiyoruz. Emeğimizin ve alın terimizin karşılığında insanca yaşamak hakkımız değil mi?
Artık yeter! Hükûmet, emeklileri dilenci gibi görmekten derhal vazgeçmelidir. Devlet bütçesi ve maliye hazinesi, dolar milyarderi ve milyoneri bir avuç holding patronu, tefeci banker ve yandaş müteahhitler için değil, milyonlarca yoksul emekli için harcansın.

Taleplerimiz:
1.Tüm emekli maaşlarıyla dul ve yetim aylıklarına 30 bin lira seyyanen zam yapılsın. En düşük emekli maaşı, en düşük memur maaşı ile eşitlensin.
2.Emekli maaşlarının hesaplanmasında, sigorta prim ödeme gün sayısı ile ödenen prim miktarı esas alınsın. Hesaplamada açlık ve yoksulluk sınırı rakamları da dikkate alınsın.
3.Emekli maaşlarının, iktidarın yalan makinesine dönüşen TÜİK’in açıkladığı sahte enflasyon oranlarına göre belirlenmesi uygulamasına son verilsin. Emekliler ile dul ve yetimlerine ödenen aylıklar toplu sözleşme yoluyla belirlensin.
4.Anayasanın Sendika Kurma Hakkı’nı tanımlayan 51. Maddesi ile Toplu Sözleşme Hakkı’nı tanımlayan 53. Maddelerine, “Emekliler ile dul ve yetim aylığı alanlar” ibaresi eklenerek; emeklilerin sendika kurma ve toplu sözleşme hakkı Anayasal güvence altına alınsın. İlgili yasalarda gerekli değişiklikler yapılarak “Emekli Sendikaları Kanunu” çıkarılsın.
5.İntibak Yasası çıkarılsın. Aylık Bağlama Oranı yüzde 75’e yükseltilsin.
6.Tüm emeklilerle dul ve yetim aylığı alanlara, yılda dört defa asgari ücret tutarında ikramiye ödensin. İkramiye ödemelerinde, çalışan emekli, çalışmayan emekli, özel sandık emeklisi şeklindeki ayrımcı, adaletsiz ve haksız uygulamaya son verilsin. Özel sandık emeklilerinin de ikramiye ödemelerinden yararlanabilmesi için, 5411 Sayılı Bankacılık Kanunu’nda yasal düzenleme yapılsın.
7.Eksik çıkarılan 3 Mart 2023 tarih ve 7438 sayılı EYT Kanununa rağmen hâlâ emekli olamayan emekçilerin yaşadığı mağduriyetlerin tamamen ortadan kaldırılması için; kademeli emeklilik mağduriyetini ve eksik bırakılan tüm hakları kapsayacak şekilde EYT Kanunu yeniden düzenlensin. Bağ-Kur kapsamı altında, tescil, prim eşitleme ve ihya mağduriyetleri giderilsin. Staj süreleri ve çıraklık sigortası SGK başlangıcı sayılsın.
8.Emeklilik yaşı ve prim ödeme gün sayısı düşürülsün. Ağır işlerde çalışanlara yıpranma payı ve erken emeklilik hakkı tanınsın.
9.SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamında 4a, 4b ve 4c olarak ayrıştırılan işçi, memur, esnaf ve çiftçi emekli maaşları ile dul ve yetim aylıklarındaki eşitsizlik ve adaletsizlik giderilsin.
10.Banka, sigorta, reasürans şirketi, ticaret odası, sanayi odası, borsa veya bunların teşkil ettikleri birliklerden emekli olan özel sandık emeklileri SGK kapsamına dahil edilerek; çeşitli isimler adı altında sosyal güvenlik hizmetlerini özelleştirmeyi amaçlayan özel emeklilik, bireysel emeklilik ve tamamlayıcı emeklilik sistemleri yerine; sosyal devlet anlayışı temelinde, ayrımsız tüm emekli yurttaşlar için kamusal emeklilik sistemi güçlendirilsin.
11.Herkes için eşit, nitelikli, parasız ve ulaşılabilir sağlık hizmeti ilkesine göre, emekli maaşlarından yapılan tüm sağlık kesintileri iptal edilsin.
12.Emeklilere hak ettikleri saygı gösterilsin. Yalnız yaşayan, hasta ve bakıma ihtiyacı olan emekli ve yaşlı yurttaşlar için devlete ait huzurevi sayısı artırılarak, bakım hizmetleri yaygınlaştırılsın.
13.Konut sahibi olmayan emekliler için TOKİ tarafından sosyal konut projeleri hayata geçirilsin.
14.Emeklilere ve eşlerine toplu taşıma araçlarında ücretsiz ulaşım hakkı tanınsın.
15.Bütün emeklilere tatil olanağı sağlansın.