2021 Tüm Emekliler Sendikası Merkez Yürütme Kurulu, Kahramanmaraş katliamının 46. yıldönümünde faşist katliamı anan yazılı bir açıklama yaptı.
Bugünün emeklileri, ancak, Kahramanmaraş katliamında bu yurdun birer emekçi ve öğrenci gençleri, bazıları katliamı bizzat yaşayan yurttaşlar olarak, insanlık dışı faşist katliamı unutmadıklarını/unutmayacaklarını bir kez daha hatırlattılar.
“Mezhep farklılıkları emekçi halkı böler”
Maraş’ı Unutmadık
Tarihin kanlı sayfalarından biridir Maraş Katliamı.19-24 Aralık 1978 tarihlerinde, Maraş’ta yaşayan ve çoğunluğu Alevi nüfustan 111 can, kadın erkek genç yaşlı çocuk bebek ayrımı yapılmadan katledildi, binlerce insan yaralandı.
Katliam, emperyalizm işbirlikçisi burjuvazinin mezhep farklılıklarını emekçi halkı bölmekte ustaca kullanmasıyla, kör aletler haline getirdikleri çeteler eliyle yaptırıldı. Maraş Katliamı 12 Eylül faşist darbesine giden yolda önemli bir dönemeçti.
Gericilik mezhepçilik tarikatçılık emekçi halkı böler; toplumsal gönencimizin güvencesi laik cumhuriyetin özgürlük eşitlik, kardeşlik idealidir.
Ne oldu?
Kahramanmaraş’ta 19 Aralık 1978’de yaşanan ve resmi rakamlara göre 111’den fazla yurttaşın hayatını kaybetmesine, binlerce yurttaşınsa yaralanmasına neden olan ‘Maraş katliamının’ üzerinden 46 yıl geçti. 12 Eylül faşist darbesine yol açan olaylardan biri olan Maraş katliamında aslolarak Alevi yurttaşlar hedef alındı.
Maraş’ta yaşanan olaylarda resmi rakamlara göre 111’den fazla kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı, 210 ev, 70 işyeri tahrip edildi. Resmi olmayan beyanlara göre ise hayatını kaybedenlerin sayısı 500’ün üzerindeydi. Katliamla ilgili 804 kişi hakkında dava açıldı; sanıklardan 29’u idam, 7’si müebbet hapisle, 321 kişi de 1-24 yıl arasında hapisle cezalandırıldı. Katliamda önemli rol oynayan 68 kişiye ise ulaşılamadı.
İdam ve müebbet hapis cezaları dışındakilere cezai indirim uygulanmış ve cezaları azaltılmıştır. Sıkıyönetim Mahkemesi’nin kararı Yargıtay tarafından bozulmuş, yeniden yapılan yargılama sonucunda idam cezaları uygulanmamıştır.