Kamu Konfederasyonları Platformu yüzde 2 barajının iptalı konusunda bir basın açıklaması yayımladı.
Platformun açıklamasında, “Anayasa Mahkemesi görevini yapmış, Anayasamıza ve uluslararası sözleşmelere aykırı olan düzenlemeyi iptal etmiştir. AYM gerekçeli kararında; yüzde 2 sendika barajının; örgütlenme özgürlüğüne aykırı olduğunu, sendika üyeliğinde zorlama amacı taşıdığını açıkça ifade etmiş ve sendika üyeleri arasında ayrım yapılamayacağını açıklamıştır.” denildi.
AYM, Sendikal Ayrıma ve Tekel Sendikalara Dur dedi!
Anayasa Mahkemesi, sendikal ayrıma yol açan ve örgütlenme özgürlüğünü kısıtlayarak tekel sendika oluşumuna yol açan yüzde 2 sendika barajını iptal etti.
2021 yılında yapılan 6. Dönem Toplu Sözleşmesiyle getirilen yüzde 1 sendika barajı sendikalar tarafından yargıya taşınmış ve Danıştay 12. Dairesi tarafından Anayasa’ya aykırı bulunarak iptal edilmiştir. Bu iptal kararına rağmen Anayasal örgütlenme özgürlüğünü ortadan kaldıran, sendikalı çalışanlar arasında ayrımcılık yapan, sendikal tekelleşmenin önünü açan bir torba kanun düzenlemesi ile bu defa TBMM’de yapılan yasal düzenleme ile yüzde 2 sendika barajı getirilmiştir.
Kamu Konfederasyonları Platformu olarak Torba Yasa içerisinde geçirilen bu düzenlemenin, başta anayasamızın 10. maddesindeki “eşitlik ilkesine”, 51. maddesindeki “sendika kurma ve sendika seçme özgürlüğüne” ve 53. maddesindeki “toplu sözleşme” hakkına, ülkemizin imzalamış olduğu 87 ve 98 sayılı İLO sözleşmelerine de açıkça aykırı olduğunu ve örgütlenme özgürlüğünü ortadan kaldırdığını ifade etmiştik.
İlgili torba kanun düzenlemesinin yaratacağı olumsuz sonuçları önceden görerek gerek TBMM’deki ilgili komisyonda gerekse yaptığımız tüm eylem ve basın açıklamalarımızda gerekli uyarıları yapmıştık. Tüm bu eleştirilere kulak tıkayarak hakka, hukuka ve vicdana aykırı yüzde 2 barajını memurlara dayatanlar şimdi AYM’nin vermiş olduğu hukuki kararı “skandal karar” diyerek eleştirmektedir.
Bugünlerde koro halinde veryansın ederek ‘’Muhalefetin ve Anayasa Mahkemesinin eli ile kazanımlarımızı kaybettik’’ argümanı ile kamuoyunda algı oluşturmaya çalıştığınızı ibretle izliyoruz. Hâlbuki memurlar arasında ayrımcılık yaratan yüzde 2 barajı için verdiğiniz mücadeleyi;
Yaklaşık 400 bin memuru ilgilendiren 3600 Ek gösterge verilmesi için, 60 senedir kanayan yara olan Yardımcı Hizmetler Sınıfı (YHS)’anda çalışan memurların Genel İdari Hizmetler (GİH) kadrosuna geçirilmesi için, 01/10/2008 öncesi işe giren (5434 sayılı kanuna tabi) ve sonrası olarak nitelendirdiğimiz (5510 sayılı kanuna tabi) çalışan arkadaşlarımızın özlük hakları arasındaki uçurumun giderilmesi için, 2024 yılı için memur ve emeklilere verilen ve onları yoksulluğa mahkûm eden %15+%10 maaş artışının revize edilmesi için, Devlet Memurlarının üzerindeki vergi yükü adaletsizliğini seyretmek yerine, adaletsizliği ortadan kaldırmak için, Daha sayamadığımız pek çok hak kaybının giderilmesi için de görmek isterdik.
Bizler de hayretle izliyoruz!
Aslında kimin eli ile kimin cebini düşündüğünüz de aşikâr olmuştur. Sivil Toplum Kuruluşlarının amacını ve vazifelerini unutmuştunuz. Bizler de size tekrar hatırlatıyoruz!
Son üç gündür ayrımcılığın devam etmesi için verdiğiniz mücadeleyi, endişenizi, kol kola verip ortak hareket ederek, memurların kayıplarının önüne geçebilmek için de vermenizi beklerdik. Ancak bir kez daha görüyoruz ki sizler memurun sesi değil artık sırtındaki kambur olmuşsunuz.
Suçlu arıyorsanız, aynaya bakın!
Yüzde 2 sendika barajının TBMM’deki komisyon ve genel kurul görüşmelerindeki haklı olarak çağrılarımıza kulak vermeden, kendi sendikal çıkarlarınızı düşünerek savunduğunuz ve memurlar için bir kazanımmış gibi sunduğunuz sendika örgütlenmesine darbe vuran %2 baraj engelini karşımıza çıkardınız. İlgili düzenleme sonucunda yüzbinlerce Devlet memuru 14 ay boyunca toplu sözleşme ikramiyesinden yararlanamazken sesini çıkarmayanlar şimdi mi memurları düşünür oldu?
Anayasa Mahkemesi görevini yapmış, Anayasamıza ve uluslararası sözleşmelere aykırı olan düzenlemeyi iptal etmiştir. AYM gerekçeli kararında; yüzde 2 sendika barajının; örgütlenme özgürlüğüne aykırı olduğunu, sendika üyeliğinde zorlama amacı taşıdığını açıkça ifade etmiş ve sendika üyeleri arasında ayrım yapılamayacağını açıklamıştır.
Derdiniz memursa çözüm çok kolay!
Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararındaki gerekçelere göre yapılacak Yasal düzenleme ile hali hazırda tüm sendika üyelerine yapılması gereken 750 Toplu Sözleşme Desteği gösterge rakamının 2119’a yükseltilmesi sağlanabilir. Bu konuda Kamu Konfederasyonları Platformu olarak her türlü desteği vermeye hazırız. Bizler tüm sendika üyelerinin, sendika ayırt etmeksizin en üst dilimden bu ücretleri almasını savunuyoruz.
Memurun yanında durmak istiyorsanız, biz buradayız!
Bir kez daha hatırlatmak isteriz ki; AYM kararı iyi okunmalı ve Anayasamıza aykırı olabilecek düzenlemelerden kaçınılmalıdır.
KAMU KONFEDERASYONLARI PLATFORMU
Anadolu-Sen Konfederasyonu
Bask Konfederasyonu
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu
Çalışan-Sen Konfederasyonu
Haksen Konfederasyonu
Hür-Sen Konfederasyonu
Şehit Gazi-Sen Konfederasyonu
Yurt-Sen Konfederasyonu
2021 Tüm Emekliler Sendikası