EYT ve Emekliler Federasyonu’nun (EYT_EF) Kadıköy’de düzenlediği basın açıklamasında, emeklilerin mücadeleden vazgeçmeyeceği vurgusu öne çıktı.
Emekliler, insanca bir yaşam için en düşük emekli aylığının 50 bin liradan az olamayacağı haykırdılar. Emekli aylığı bağlama oranının yüzde 70’lere yükseltilmesi ve intibak yasasının çıkarılması taleplerini dile getirdiler.
Kadıköy İskele Meydanı’nda toplanan emekliler, “Emekli insanca yaşam istiyor”, “Saraya bol kepçe, emekliye yok bütçe”, “Hükümet istifa”, “Emekliyiz, haklıyız kazanacağız”, “Ankara, Ankara duy sesimizi, bu gelen emeklinin ayak sesleri” sloganlarını attılar.
Eyleme, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri de destek verdi.
“Emekli yılı değil, utanç ve sefalet yılı”
EYT-EF, Kadıköy’de düzenlediği basın açıklamasında Federasyon Başkanı Arzu Lastikçi, emeklileri sefalet ücretine mahkum eden AKP iktidarını eleştirdiği konuşmasında, “AKP iktidarının emeklileri bitirdiğini, emekliye hediye edilen 2024 yılının aslında bir “utanç, kabus ve sefalet yılı” olduğunu söyledi. vurguladı.”
Lastikçi, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yalan ve sahte enflasyon oranlarına göre verilen zamların emekliyi ezim, ezim ezdirdiğini ifade etti. 75-80 yaşındaki emeklilerin çalışmak zorunda kaldığını söyleyen EYT ve Emekliler Federasyonu Başkanı Lastikçi, “Bu sefil günlerin başlangıcı 2008’de çıkarılan garabet yasasıdır. Bu yasa iptal edilmelidir” dedi.
İnsanca bir yaşam için en düşük emekli aylığının 50 bin liradan daha az, asgari ücretin de altında olamayacağını, söyleyen Lastikçi, “En düşük emekli aylığının açlık sınırının 20 bin lirayı, yoksulluk sınırının 70 bin lirayı aştığı bir ülkede insanca bir yaşam için en az 50 bin liralık asgari ücret ve emekli aylığı olması gerektiğini belirtti.”
Lastikçi, konuşmasını, “Asla geri adım atmayacağız, vazgeçmeyeceğiz. Çünkü zafer, vazgeçmeyenlerin olacaktır” sözleriyle tamamladı.
EYT-EF, emeklilerin talepleri
-SGK’de 3 bin 600 gün prim, kadınlarda 50 yaş, erkeklerde 55 yaş kısmı emeklilik hakkımız tanınmalıdır. Kısmı emeklilikte 58-60 yaş şartını kabul etmiyoruz.
-Bağ-Kur esnafının tescil sorunu çözümlenmelidir,
-Emekli aylıkları arasında adaletin sağlanması için intibak yasası çıkartılmalıdır,
-Staj ve çıraklık sigorta süresinin başlangıcı, emekliliğin başlangıcı sayılmalıdır.
-Askerlik borçlanmasında Emekli Sandığı’na tabi olanlar da, SSK’lılarla aynı şartlara sahip olmalıdır,
-8 Eylül 1999 sonrası çalışma hayatına girenlere de adil bir emeklilik sistemi getirilmelidir.
Emekli dayanışması
Eylemde, 2021 Tüm Emekliler Sendikası adına Maltepe Temsilcisi Selim Dikel bir konuşma gerçekleştirdi.
Konuşmasına, “Hükümete ve TBMM’ye sesleniyorum” diye başlayan Dikel, “Ey iktidar sahipleri, muhalefet liderleri ve milletin vekilleri; emeklilerin Kadıköy’den yükselen sesine kulak verin, taleplerimizi iyi dinleyin. Dilenci değil emekliyiz; sadaka değil, insanca yaşanacak maaş istiyoruz. Açlık sınırının 22 bin, yoksulluk sınırının 68 bin lirayı aştığı, ortalama ev kirasının 25 bin lira olduğu bir ortamda; asgari ücretin bile altındaki 12 bin 500 liralık emekli maaşıyla açlığa, yoksulluğa ve sefalete mahkum edilen milyonlarca emekli yaşama savaşı veriyor.” dedi
Dikel, konuşmasını, “Biz emekliler yıllarca çalıştık, ürettik ve emekliliğimizde insanca yaşayabilmek için devlete prim ve vergi ödedik. Sadaka istemiyoruz. Maaş ve ücretlerimizden yıllar boyunca kesilen ve işletilen primlerimizin karşılığını istiyoruz. Emeğimizin ve alın terimizin karşılığında insanca yaşamak hakkımız değil mi?
Artık yeter! Hükûmet, emeklileri dilenci gibi görmekten vazgeçmelidir. Devlet bütçesi ve maliye hazinesi, dolar milyarderi ve milyoneri bir avuç holding patronu, tefeci banker ve yandaş müteahhitler için değil, milyonlarca yoksul emekli için harcansın.” sözleriyle bitirdi.