Cumhuriyet Halk Partisi tarafından 26 Mayıs Pazar günü Ankara’da Tandoğan Meydanı’nda düzenlenen Büyük Emekli Mitingi’ne, Türkiye’nin dört bir yanından on binlerce emekli ve EYT’li katıldı.
“Emeklilere, EYT’lilere ve SGK sisteminden kaynaklı tüm mağdurlara insanlık onuruna yakışan mutlu ve huzurlu bir yaşam; çocuklarımıza ve torunlarımıza sosyal güvenceli ve güvenli bir gelecek istiyoruz” şiarıyla ortak mücadele yürütmek için, Türkiye Emekliler ve EYT’liler Birliği adıyla bir araya gelen çok sayıda emekli sendikası, dernek ve platform ile EYT ve Emekliler Federasyonu üyesi binlerce emekli ve EYT’li, ülkemizin dört bir yanından eşleriyle, çocuklarıyla ve torunlarıyla birlikte gelerek, büyük bir coşkuyla ortak sorunlarını ve taleplerini bir kez daha yüksek sesle haykırdı.
Türkiye Emekliler ve EYT’liler Birliği tüm bileşenleri ile birlikte ortak pankart altında Kızılay’da Onur İş Merkezi önünde toplanarak, Tandoğan Meydanına kadar kortej halinde sloganlarla yürüdü.
Miting alanına kadar kortej halinde yürüyüş yapan sendikalı ve sendikasız on binlerce emekli ve EYT’li; “İnsanca yaşamak istiyoruz”, “Sadaka değil toplu sözleşme”, “Saraya değil emekliye bütçe”, “Susmuyoruz korkmuyoruz biat etmiyoruz”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” ve “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganlarını attı.
Türkiye Emekliler ve EYT’liler Birliği dışında kalan emekli sendikaları üyeleri ile Cumhuriyet Halk Partisi’nin İl ve İlçe örgütlerinden gelen on binlerce emekli yurttaşın miting alanında buluşmalarıyla miting alanındaki katılım ve coşku doruğa ulaşarak, Ankara’da tarihi bir gün yaşandı.
Cumhuriyet Halk Partisi tarafından 26 Mayıs Pazar günü Ankara’da Tandoğan Meydanı’nda düzenlenen Büyük Emekli Mitingi’ne, Türkiye’nin dört bir yanından on binlerce emekli ve EYT’li katıldı.
Emekliler iktidara kırmızı kart gösterdi
Türkiye Emekliler ve EYT’liler Birliği adına 2021 Tüm Emekliler Sendikası Genel Başkanı Salman Hürkardeş konuşma yaptı.
Hürkardeş “16,5 milyon emeklinin örgütlenmesi halinde 33 milyon seçmen olarak iktidarı demokratik yollarla indiririz, yeniden bir iktidar kurarız. Yolsuzluk ve talanı meşrulaştıran bu iktidar derinleşen krizin mali yükünü ücretlerinden başka kaybedecek hiçbir şeyi olmayan çalışanlara ve emeklilere yıkıyor. Biz emeklileri açlık ve yoksulluğa mahkum eden bu iktidara 31 Mart yerel seçimlerinde sarı kart gösterdik.
İleriki yıllarda kırmızı kartımızı göstereceğiz alaşağı edeceğiz. İlerleyen yaşımıza ve sağlık sorunlarımıza rağmen aylarca meydanları mesken tutarak gasp edilen haklarımızı alabilmek için direndik, direnmeye devam ediyoruz. Emeklilerin örgütlenmesini istemiyorlar. 16,5 milyon emeklinin örgütlenmesi halinde 33 milyon seçmen olarak iktidarı demokratik yollarla indiririz, yeniden bir iktidar kurarız.
Çarşı pazar yangın yeri enflasyona rağmen 10 bin lirayla geçim olur mu? Açlık sınırı 20 bin liraya, yoksulluk sınırı 60 bin liraya dayandı. Buradan saraydakilere sesleniyorum yaşayabilir misiniz? Bugün bu ülkede 60 milyon insan açlık ve yoksulluk sınırının altına yaşıyor.” dedi.
Emekli tatil değil, kira derdinde
CHP Genel Başkanı Özgür Özel miting konuşmasında şunlara vurgu yaptı:
“Bu iktidar 2024 yılını emekli yılı ilan etmişti. 2024 yılında 1 Ocak’ta verilecek en düşük emekli maaşını 10 bin lira diye belirlediler. İngilizceye, Almancaya tercümesi olmayan bir emekli maaşına sizleri mahkum edenlere yazıklar olsun. Emekli ‘Açım’ diyor bu ‘Git tatil yap’ diyor. Hiçbiri gidemez çünkü emekliler yurtta kalma derdinde değil kirasını ödeme, karnını doyurma derdinde. Verdiğiniz maaşla kira versen aç kalırsın, karnını doyursan sokakta kalırsın.
Burada emeklilerin dışında bir de emekli olamayanlar ve staj ve çıraklık mağdurları var. Emeklilikte kademe bekleyenler var. SSK kökenliler 7 bin 200 günde emekli olurken 9 bin gün istenen Bağ-Kur’lular var.
Aramızda mavi bereleri ile kahramanca hepimiz için canlarını ortaya koyan emekli astsubaylar var. Astsubaylar emekli olamıyor. Çocuk okuyor, ev kira. Emekli olunca maaş yarıya iniyor. Emekli olamıyor. Yaşı dolduğunda da sefalete sürükleniyor.
Her türlü ekonomik krizde, kemer sıkmada herkesin aklıma emekliler, emekçiler yoksullar geliyor.
Türkiye’de 100 lira vergi toplanıyor bunun 64 lirası dolaylı vergiler. İkinci en büyük vergi ücretlilerden alınıyor. Kalan yüzde 10 zenginlerden alınıyor. 100 liranın 90’ını zenginden toplayacaklarına 10’unu topluyorlar. İşte kaynak buradadır.”
15 maddelik çözüm önerisi
*En düşük emekli aylığı hiçbir dönemde asgari ücretten az olamayacağını yasal düzenlemeye bağlayalım.
*Prim güncelleme kat sayısı, aylık bağlama oranı, aylıkların alt sınırını hakkaniyetli ölçüde arttıralım
*İntibak yasası çıkararak ayrımları ortadan kaldıralım
*Emeklilerimize ciddi yük oluşturan ilaç katılım paylarını, fiyat farklarını, muayene ücretlerini kaldıralım
*Emeklilere sendikal örgütlenme hakkı tanınmalı. Emekli sendikalarına yıldırma amaçlı kapatma davaları geri çekilmelidir.
*Emekli bayram ikramiyeleri asgari ücret seviyesine çıkarılmalıdır.
*Emekli kart çıkarılmalı. Elektrik, doğalgaz, su faturalarında yüzde 25 ile 40 arasında indirim yapılmalıdır.
*65 yaş üstü ulaşım sorunu asla bir daha hiçbir emeklimizi rencide etmeyecek şekilde, şoför esnafını da düşünerek kanun yoluyla Devlet’in cebinden çözülmelidir.
*Çalışmak zorunda kalan emeklilerden SGK destek primi kesilme uygulaması bitirilmeli.
*Emeklilerin kredi ve kredi kartları borçları bütün faizleri silinerek 5 yıla bölünmelidir.
*Vergide adalet sağlanmalı ve herkesten kazancı ölçüsünde vergi alınmalıdır.