Trafikte yaşanan motokurye ölümleri hız baskısı, uzun çalışma saatleri ve alınmayan iş güvenliği önlemleri nedeniyle her geçen gün artıyor. Yurt genelinde fırtınanın hâkim olduğu 29 Kasım günü 20 yaşındaki Muhammed Ela ve 25 yaşındaki Ömer Furkan Ekinci isimli motokuryeler, sipariş götürürken yaşadıkları kazalar sonucu yaşamlarını yitirmişlerdi. Son olarak 1 Aralık’ta, Somali cumhurbaşkanının oğlu Mohamed Hassan Şeyh Mohamud’un kullandığı diplomatik plakalı araç Yunus Emre Göçer isimli motokuryeye arkadan çarptı. Kaza sonucu altı gün yoğun bakımda yaşam mücadelesi veren Göçer, 5 Aralık Salı günü yaşamını yitirdi. Göçer’in ölümüyle birlikte bir hafta içerisinde üç motokurye yaşamını yitirmiş oldu. Konuyla ilgili dün açıklanan yeni bilirkişi raporunda ilk raporun aksine motokurye Göçer’in kusurlu olmadığı ifade edildi.
‘Bakan ne iş yapıyor?’
Cumhuriyet’e konuşan Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS) Başkanı Kenan Öztürk yetkililerin konu hakkındaki duyarsızlığına dikkat çekti. Öztürk, “Göz göre göre kuryeler ölüme gidiyor. Ne yazık ki seslerini kimse duymuyor, bakanlık duymuyor, yetkililer duymuyor. Teslimat başına ödeme sistemi bu insanları ölüme sürüklüyor. Çalışma bakanının ne iş yaptığını soruyorum, bu kadar ölümlere, sakatlanmalara rağmen neden bir önlem alınmıyor? Memleketi yönetenler ‘Biz çok geliştik, bizi herkes kıskanıyor’ diyorlar ama işçilerinin durumu bu” ifadelerini kullandı.
Kurye Hakları Derneği, 2022 yılında gerçekleşen moto kurye ölümleriyle ilgili yayımladığı raporda, Türkiye’de her ay ortalama 5 bine yakın ölüm ve yaralanma ile sonuçlanan motosiklet kazası gerçekleştiğini belirtiyor. Raporda Türkiye’de 2022 yılında en az 58 kuryenin hayatını kaybettiği de belirtildi. Sadece İstanbul’da 50 binden fazla motokurye var.