TÜRK-İŞ, “Haziran 2025 Açlık ve Yoksulluk Sınırı” araştırmasını açıkladı.
Buna göre;
-Dört kişilik ailenin aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 26.115 TL.
-Gıda ile birlikte diğer tüm temel harcamalar için haneye girmesi gereken toplam gelir tutarı (yoksulluk sınırı) ise 85.066 TL.
-Bekâr bir çalışanın aylık yaşama maliyeti 33.587 TL.
-Mutfak enflasyonu aylık %4,08 on iki aylık %37,60 yıllık ortalama %44,58 olarak hesaplandı.
-Bir çalışanın yaşama maliyeti olan 33.586 TL, asgari ücretten 11.482 TL fazla…

Asgari ücret dengeli beslenmeye yetmiyor
TÜRK-İŞ tarafından, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay, düzenli olarak yapılan bu araştırmanın 2025 Haziran ayı sonucuna göre;
-Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapılması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 26.115,18 TL’ye,
-Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 85.065,75 TL’ye
-Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ de aylık 33.586,82 TL ’ye yükseldi.

Mutfak enflasyonu her ay artıyor
TÜRK-İŞ’ in verilerine göre “mutfak enflasyonu” verilerindeki değişim Haziran 2025 itibariyle şu şekilde gerçekleşmiştir:
-Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 4,08 oranında gerçekleşti.
-On iki aylık değişim oranı yüzde 37,60 oldu.
-Yıllık ortalama artış ise yüzde 44,58 olarak gerçekleşti.
-Yılın ilk altı ayındaki değişim oranı yüzde 23,87 olarak gerçekleşti.

Mevsimsel ürünlerde beklenen ucuzluk gerçekleşmedi
TÜRK-İŞ hesaplamasında temel alınan ve doğrudan piyasadan çarşı-pazar-market dolaşılarak derlenen gıda ürünleri fiyatlardaki değişim, harcama gruplarına göre Haziran 2025 itibariyle şu şekilde oldu:
•Süt, yoğurt ve peynir ürünlerinin bulunduğu grupta; takip edilen markalar arasında rekabet nedeniyle fiyat değişikliği gözlemleniyor olmasına rağmen süt, yoğurt ve peynir ürünlerinin ortalama fiyatlarında önemli bir değişiklik görülmedi.
•Et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller ürünlerinin bulunduğu grupta; dana kıyma ve kuşbaşı etin kilogram fiyatında bir miktar artış tespit edildi. Balık sezonunun sona ermesiyle birçok balıkçı satış yapmazken, satışı yapılan tezgâhlarda ise az miktarda kültür balığı bulunmaktadır. Kuzu eti fiyatlarında da önemli bir değişiklik görülmedi. Tavuk etinin kilogram fiyatı markaların fiyat ayarlamalarına rağmen ortalama da değişmedi. Yumurtanın fiyatı yumurta ihracatında yapılan muafiyet düzenlemesinin etkisiyle bu ay bir miktar daha geriledi. Kuru baklagiller (kuru fasulye, nohut, yeşil ve kırmızı mercimek) grubunda nohut ve yeşil mercimeğin fiyatı arttı. Diğer ürünlerin fiyatı sabit kaldı.
•Meyve-sebze fiyatlarında mevsim koşullarına bağlı olarak beklenen gerileme geçen ay da belirtildiği üzere gerçekleşmedi. Semt pazarlarında yeşil soğan, maydanoz gibi salata yeşilliklerinin fiyatı değişmezken, mutfakların olmazsa olmazı patates ve kuru soğan da bu ay bir miktar gerileme görüldü. Meyvenin ortalama kilogram fiyatı bu ay da yükseldi. Patlıcan, kabak, fasulye, biber, salatalık ve domates fiyatı düşen sebzeler olarak gözlemlendi. Sebze ortalama (ana yemekleri tamamlayan maydanoz, kıvırcık vb. salata yeşillikleri dâhil değil) kg fiyatı 54,46 TL, ortalama meyve kg fiyatı 138,65 TL oldu. Hesaplamada -bu ay- 19’u sebze ve 14’ü meyve olmak üzere toplam 33 üründeki fiyat değişimi dikkate alındı. Meyve-sebze ortalama kg fiyatı ise 83,33 TL (ana yemekleri tamamlayan maydanoz, kıvırcık gibi salata yeşillikleri bu hesaplamada “Ortalama Meyve-Sebze Fiyatı” kapsamında değerlendirilmektedir) olarak tespit edilmiştir.
•Ekmek, pirinç, un, makarna, bulgur, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta; ekmeğin fiyatı değişmedi. Bu harcama grubundaki diğer ürünlerden pirinç ve makarnanın fiyatında bir miktar artış olduğu gözlemlendi. Bulgur ve un fiyatında önemli bir değişiklik tespit edilmedi. İrmiğin fiyatı aynı kaldı.
•Temel yağ ürünlerinin bulunduğu grupta; margarin fiyatında artış olduğu tespit edildi. Tereyağı fiyatında belirli markalarda artış olduğu gözlemlendi fakat ortalamada fiyat değişmedi. Ayçiçek yağı ve zeytinyağının fiyatı aynı kaldı. Siyah zeytin aynı kaldı fakat yeşil zeytinin fiyatı bir miktar artış gösterdi. Yağlı tohum ürünlerinin fiyatı da aynı kaldı.
•Son grupta yer alan gıda maddelerinden baharat ürünleri (kimyon, nane, karabiber vb.), çay ve ıhlamur fiyatı bu ay da değişmedi. Diğer ürünlerden pekmez de marka bazlı fiyat artışı olduğu gözlemlendi. Bal ve salçanın fiyatı arttı. Şeker ve reçelin fiyatın aynı kaldı.
