2’si MESEM’de çocuk işçi, üç ayda yedi işçi asansör boşluğuna düşerek yaşamını yitirdi…
2024’ün ilk sekiz ayında en az 3’ü çocuk işçi 35 motokurye çalışırken öldü…
İnşaatın her safhasında güvenlik önlemlerinin güncellenmesinin gerektiğini belirten İş Güvenliği Uzmanı Makine Mühendisi Güzey, “Ancak bu konunun dikkate alınmıyor” dedi.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) verilerine göre 2024 yılının ilk altı ayında en az 878 işçi yaşamını yitirdi. Bu yıl yaşanan işçi ölümlerinde MESEM kapsamında öldürülen çocuk işçiler dikkat çekerken bir başka çarpıcı konu ise asansör boşlukları. Önceki gün çalıştığı inşaatta asansör boşluğuna düşerek yaşamını yitiren Mustafa Aydın’la (53) birlikte geçtiğimiz son üç ayda ikisi çocuk yedi işçi asansör boşluklarından düşerek yaşamını yitirmiş oldu. Söz konusu iş cinayetlerinde ölen işçilerin en az 2’si MESEM kapsamında çalışan çocuk işçiler.
Sahanın güvenliğinden işveren sorumlu
Asansör boşluklarından kaynaklanan iş cinayetlerine dair Cumhuriyet’ten Mert Öner’e açıklamalarda bulunan İSİG Meclisi’nden İş Güvenliği Uzmanı Makine Mühendisi Zafer Güzey işverenler tarafından gerekli kontrollerin yapılmadığını belirterek konuya ilişkin “Aslında bu konunun bileşenleri ikiye ayrılıyor. En önemli konu inşaatı üstlenen kişinin gerekli önlemleri netleştirmemesi. Bunun sebebi şu, sorumlu kendine göre bir kontrol yapıyor ancak, inşaata giren bakımcı ve diğer çalışanların kontrolleri, güvenlik önlemleri düzgün yapılmıyor. Burada sahaya girecek herkesin güvenliğini ve kontrolünü sağlamak işverenin sorumluluğu. Ama ne yazık ki işlemler hızlı olsun diye gerekli bilgilendirmeler yapılmadan, güvenlik önlemleri alınmadan ve o kişinin uygunluğu denetlenmeden direkt inşaat alanına alıyorlar” ifadelerini kullandı.
Önlemler güncellenmeli
Sözlerini sürdüren Güzey, inşaatın her safhasında güvenlik önlemlerinin güncellenmesinin gerektiğini ancak bu konunun dikkate alınmadığını söyledi. Güzey “İkinci konu, risk analizinin gerekli gördüğü güvenlik önlemlerinin inşaatın her safhasında güncellenmesi gerekiyor. Bu sağlanamıyor. Örneğin, inşaat beşinci kattan yedinci kata çıktığı zaman beşinci kata göre alınan güvenlik önlemlerinin yedinci kata göre değiştirilmesi gerekiyor. Bu sağlanamadığı için yüksekte çalışanlar düşebiliyor. Bu seviyeden düşmeler de her zaman ölümle sonuçlanıyor” dedi.
Motokuryelik tehlikeli meslek olsun
Yaşanan ölümlerin her yıl artış göstermesine karşın yetkililer emekçilerin motokuryelik “çok tehlikeli meslekler” statüsüne alınsın çağrılarına kulak vermiyor.
Motokuryelik iş cinayetlerinin en fazla gerçekleştiği iş kolları arasında. Bu iş kolunda yaşanan ölümlerin her yıl artış göstermesine karşın yetkililer emekçilerin motokuryelik “çok tehlikeli meslekler” statüsüne alınsın çağrılarına kulak vermiyor. Kurye Hakları Derneği’nin yıllık yayımladığı raporlara göre 2021’de en az 30, 2022’de 7’si çocuk en az 58, 2023’te 3’ü çocuk en az 68 motokurye çalışırken yaşamını yitirdi. 2024 yılında ise yılın ilk sekiz ayında en az üçü çocuk işçi 35 motokurye çalışırken öldü.
‘Biz sayı değil insanız‘
Motokurye işkolunda yaşanan iş cinayetlerine ilişkin Cumhuriyet’ten Mert Öner’e açıklamalarda bulunan Emekçi Kuryeler Derneği Başkanı Mehmet Timurtaş konu hakkında “Biz öncelikle yaptığımız şeyin iş olarak görülmesini istiyoruz. Halen meslek tanımımız bile yok. Kurye ölümleri yıldan yıla kırk, elli, altmış derken artıyor. Biz sayı değil insanız. Yetkililerin artık insan olduğumuzu anlamalarını istiyoruz. Motokuryeliğin yüksek tehlikeli işler statüsüne girmesi gerekiyor” dedi.