Türk-İş ve bağlı sendikalar, “Zordayız, geçinemiyoruz” sloganıyla yurt çapında örgütlü olduğu iş yerleri önünde bugün mesai başlangıcında basın açıklamaları, iş durdurma ve oturma eylemleri gerçekleştirdi.
Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Ankara TCDD Sincan Bakım Şefliği’nde düzenlenen eylemde yaptığı açıklamada, Türk-İş, DİSK ve Hak-İş ile temmuzda ayında aldıkları ortak karar doğrultusunda “Zordayız Geçinemiyoruz” başlıklı, ücret ve vergide adalet, kamuda ücret dengesizliğinin giderilmesi ve taşeron işçi sorununun çözümü için bu eylemleri yaptıklarını söyledi.
Sebep ne?
Atalay, konuşmasının devamında, “Sebep ne? Hayat pahalılığı. Sebep ne? Vergideki sıkıntılarımız. Sebep ne? Emeklinin ve taşeronun içinde bulunduğu sıkıntı. Bunu ülkeyi yönetenlere bugüne kadar müzakere yoluyla anlatmaya gayret ettik. Maalesef bugüne kadar müspet bir cevap alamadık. 3 aydır kamuoyunda dile getiriyoruz. İşçinin alım gücü yerle bir oldu. İşçi yerle bir oldu. Bunun sebebi de enflasyon. TÜİK’in açıkladığı enflasyon ile işçinin alım gücü arasında dağlar kadar fark var. Türk-İş hem müzakere yapıyor, hem de mücadele ediyor. Hükümet sesimizi duyana kadar eylemlerimize devam edeceğiz. Son çeyrek asırdır yapmadığımız şekilde Türkiye’nin 81 ilinde eylem gerçekleştirdik. ” dedi.
İşçiler geçinmek için ek iş yapıyor
Atalay, açıklamasını şöyle sürdürdü: “İşi durdurmaktan memnun değiliz ama işçinin ücret dengesizliğine dair yasal bir düzenlemeye ihtiyaç var. Önümüzdeki hafta TBMM açılıyor, işçinin haklı talebine kulak vermesi gerekiyor. İşçiye verilen ücretle bir ay değil, bir hafta bile geçinmek mümkün değil. Şu anda kamu iş yerlerinin bir tanesindeyiz, demir yollarındayız. Buradaki tablo daha mı müspet? Yok. 1-1,5 sene evvel bir sözleşme yaptık. Sözleşmede aldığımız ücret 6 ayda eridi. Şu anda öyle bir noktadayız ki, ben 40 senedir böyle bir sıkıntı hatırlamıyorum. Burada 30 seneyi aşmış arkadaşlarımız var, onlar da böyle bir sıkıntı hatırlamıyor. İlk defa son bir senedir enerji, savunma, demir yolu, karayolu işçilerinin ve işçilerin tamamının yüzde 40’ının ek iş yaptığını biliyorum. Yani biri pazarda çalışıyor, biri kamyonla yük taşıyor, biri düğün salonunda garsonluk yapıyor.”
Eylemlere devam
Atalay, eylemlerini sorunlar çözülene kadar sürdüreceklerini kaydederek, Ankara’da yapılacak büyük mitingin tarihinin 1 Ekim’deki Başkanlar Kurulunda netleşeceğini ancak 20 Ekim’i geçmeyeceğini bildirdi.