
Türkiye ve Rusya arasında yaşanan gerginlik sosyal medyada farklı konular üzerinden kendine yer buluyor. Fenerbahçe ve Lokomotiv Moskova'nın UEFA Avrupa Ligi'nde eşleşmesinin ardından sosyal medyada mizahın eleştirel tavrı görülse de çoğunlukla savaş kışkırtıcısı, ırkçı ve cinsiyetçi paylaşımlar arttı.
yenidünya olarak bu paylaşımlardan örnekleri “Futbola yönelik farklı bir bakış mümkün” diyerek eleştirilerimizle sizlere sunuyoruz.
Türkiye-Rusya pardon Fenerbahçe-Lokomotiv Moskova savaşları
Paylaşımların ilk bölümü istemli ya da istemsiz olarak savaş güzellemelerinden oluşuyor.
Fenerbahçe futbol takımının askerî birlik olarak kurgulandığı resimde, futbolun sadece futbol olmadığı iddiası hatırlatılıp futbol karşılaşması Rusya-Türkiye arası gerginliğin yeni bir aşaması gibi karşımıza çıkarılıyor.
Fenerbahçe'nin yıldız ismi Robin Van Persie'nin pilot koltuğunda oturduğu fotoğrafın hatırlatılması ise Rusya'ya ait savaş uçağının düşürülmesine ve bu yolla savaş güzellemesine çıkıyor.
Van Persie'nin uçaklı fotoğrafı çok beğenilmiş ki karşılaşmalardaki performansı ve uçak düşürme gündemi ile bağlantı kuran yeni resimlerde de yayılmaya başlamış.
Sosyal medyada en sık raslanan görsellerde ise savaş pilotları yer alıyor. Kimi görsellerde pilotların sarf ettiği cinsiyetçi küfürlere de yer verilen paylaşımlar savaş güzellemesini sürdürüyor. Sosyal medya kullanıcılarından bu görsel eşliğinde savaşa, ırkçılığa, eril dile eleştiriler yapanlar da mevcut.
Son olarak iki takım arasında yapılacak karşılaşmanın sıradan bir futbol maçı değil, iki ülke arasındaki savaşta yeni bir raund olduğunu düşünen çok sayıda kullanıcı da bu görüşlerini Fenerbahçe'ye şu formanın uygun olduğunu belirtiyor.
Savaş gündemli bu paylaşımlarla sosyal medyada istemli/istemsiz bir ses yükseliyor. Sayfalarımızda aktaramadığımız paylaşımlarda mehter marşı eşliğinde ilerleyen futbolcular ile "havada uçaklarını vurduk karada takımlarını vuracağız” mesajları tekrarlanıyor. Paylaşımların dili futbol asla yalnızca futbol değildir diyerek futbol bizim savaşımızın da içindedir diyor. Paylaşımlar akıllara ilerici, demokrat sporseverlerin hep karşı durduğu “Futbol şiddettir, futbol holiganlıktır” sloganlarını getiriyor.
Cinsiyetçilikten, eril dilden vazgeçmek mümkün değil mi?
Rusya'ya ait savaş uçağının Türkiye tarafından düşürüldüğü dönemde çok gördüğümüz cinsiyetçi dil mesele futbol olduğunda da kendini gösteriyor. Futbola ilişkin sözler birden Rus kadınlarına yönelik cinsiyetçi paylaşımlara dönüyor, eril dil yine hâkim oluyor. Hayatın her alanında olduğu gibi futbolda da cinsiyetçilikten, eril dilden vazgeçmek mümkün değil mi?
Bu alanda ilk ve en yoğun saldırı Lokomotiv Moskova'nın amigolarına, kadın futbol takımı oyuncularına yöneliyor. İçinde küfür, hakaret geçmeyen paylaşımlarda bile eril dil kendini hissettiriyor.
Eril dil, cinsiyetçilik buradan pornografik ögelerin kullanıldığı paylaşımlara kadar gidiyor. Kabaran erkeklik damarı sapkın paylaşımlarla kendini daha da gösteriyor. Maçlarına kadın taraftarların Türkiye ortalamasının üzerinde katılım sağladığı, Vamos Bien vb. taraftar gruplarının stadlarında küfrü, kadına yönelik eril dili azaltmaya çalıştığı bir takım konu olunca bu eril dil daha da göze batıyor.
Neden bu haber yenidünya'da? Nasıl bir taraftarlık?
yenidünya okurları arasında futbolu kardeşlik, dayanışma ağının içinde gören, futbolda ırkçılığa, cinsiyetçiliğe karşıt olan taraftarlar çoğunluktadır. Bu haber yenidünya okuru futbolseverlerimize bir borç olarak sayfalarımızda yer aldı.
Futbolu endüstrileştirenler kendi piyasacı, ırkçı, savaş kışkırtıcısı, cinsiyetçi algılarına hizmet edecek bir futbol algısını güçlendirirken yenidünya emekçi ve okurlarının da aralarında olduğu pek çok sporsever birlik ve dayanışma ruhunu, toplumsal cinsiyet eşitliğini, dünya halklarının kardeşliği savunusunu yükseltmek için bu haberde olduğu gibi hatırlatmalar yapmaya devam edecek.
