Ceyda Karan

22 Şub 2023

Türkiye ve Suriye’de çok geniş bir alanı vuran Kahramanmaraş depreminin ardından ABD öncülüğündeki Batı’nın son 30 yılda adeta ‘silah’ haline getirdiği ‘insan hakları’ ve ‘insani müdahale’ teması da enkaz altında kaldı. ‘İnsani emperyalizmin’ maskesi bir kez daha önümüzde.
Geniş bir coğrafyada siyasi çıkarlarına hizmet eden yıkıcı müdahalelerini ‘insan hakları’ üzerinden pazarlayanlar, cinsiyet, din ve mezhep ayrımcılığını ‘hassas gündem’ belleyenler için ‘insan hayatının’ önemi bulunmadığı aşikar. Deprem felaketi sayesinde de gördük. Ukrayna’da jeopolitik hedefleri için tetikledikleri savaşta on milyarlarca dolar boca eden Batı, Türkiye’yle muhtemelen ne yapacağını düşünürken, acımasızlığının boyutlarını Suriye’de sergiliyor.

SEZAR YAPTIRIMLARI VE İHTİYAÇLAR

31 Ağu 2022

Ukrayna; 31 yıllık 'devletlilik' haliyle Batı tipi neoliberal modelin rüştünü ispatlayan örneklerinden birisi. Salt ABD öncülüğündeki Batı'nın, Rusya Federasyonu ile olan bilek güreşini, 2014'ten beri Donbass'taki iç savaş eşliğinde yürütmesinden ötürü değil. Asıl, bağımsızlık ilan edildiğinden bu yana elitleri eliyle uygulanan ekonomi-politik tercihleriyle.

Geçen hafta ülkenin 'komedyen asıllı' lideri Vladimir Zelenski, Ukrayna parlamentosu Verhovnaya Rada'daki neoliberal Halkın Hizmetkarı partisi öncülüğünde temmuz sonlarında çıkarılan 'Pinochet tipi' çalışma yasasını onayladı. Hem de 24 Ağustos'taki bağımsızlık ilanı yıldönümünün arifesinde. Emekçileri köleleştirecek bu yasa için 'Rusya Federasyonu'yla savaş koşullarında normal' demeden önce detaylara bakmakta fayda var. Şeytan ayrıntılarda gizli...

EMEK REJİMİNİ 19'UNCU YÜZYILA DÖNDÜREN YASA

26 Tem 2022

Batı bloku; Ukrayna’da yarattığı pop-nazizmi dünyaya pazarlamaya devam ederken, Rusya Federasyonu’na açılan savaşın bedelleriyle yüzleştiği ölçüde acınası hallere düşüyor. Son ve en bariz tezahürleri AB’nin 7’nci yaptırım paketi ve İstanbul’da imzalanan tahıl koriodoru anlaşması oldu. BM onaylı Minsk anlaşmasını çöpe attırarak Ukrayna’nın ‘taammüden ölümünü’ tetiklemişlerdi. Şimdi de Rusya’ya açtıkları yaptırım savaşında mağlubiyeti tatmaktalar.

7. YAPTIRIM KOMEDİSİ

01 Ara 2020

Alptekin Dursunoğlu'na göre, Ruhani, Trump'ın tuzağına düşmemek için Fahrizade suikastına yanıt vermeyecek, çünkü Biden ile yeni başlangıç umuyor. Ancak Trump'ın İran aleyhine sağladığı koşulların Biden'ı daha 'merhametli' kılmayacağı görüşündeki Dursunoğlu, "Yapılması gereken bedel ödetecek yanıt verip Trump'ı ABD'de muhaliflere yem etmek" dedi.

ABD'de iktidar değişikliği için düğmeye basılmışken, Cumhuriyetçi Başkan Donald Trump'ın gider ayak dış politikada iyice yüklendiği İran can evinden vuruldu.

İran'ın 'nükleer programının' önde gelen ismi, Savunma Bakanlığı Teknolojik Araştırma ve İnovasyon Kurumu Başkanı Dr. Muhsim Fahrizade, Tahran'ın doğusunda düzenlenen bir suikastla öldürüldü. ABD yaptırım listesinde yer alan Farhizade, İsrail istihbaratının da hedefindeydi.

28 Eyl 2020

İtalyan meslektaşlarımın 'onurlandırmasıyla' İtalya'da ödül almaya gittiğim bir panelde tanıklık etmiştim. Kuzey İtalya'da yaşayan gayet itidalli, şakır şakır İtalyanca konuşan kapalı bir hanım, Suriye savaşını anlatmak üzere oradaydı. Panel öncesi sohbette, Batılı STK'lardan fonlu uluslararası İhvan ağından olduğunu anlamam uzun sürmedi. Nitekim, benimkinden önceki panelde Batılı muhalif gazetecilerin sahte olduğunu kısa süre önce ispatladıklarını gayet iyi bildiğim görüntüler eşliğinde İtalyanlara öyle bir propaganda yaptı ki, dudaklarım uçukladı. İtalyanlar hiç tanımadıkları bir coğrafyaya dair bu 'insanlık dersi' karşısında gözyaşlarını tutamayacak hale geldiler.

'Kandırılmışlık' insanca bir şey olabilir, ama insanlığın en büyük sorunlarından da birisi. Çoğunluk bilmeden faka basıyor, kimileri bunu mütemadiyen yapabiliyor ve hatta 'hümanizm' olarak görenler çokça çıkıyor. Bu ruh hali en başta 'ideolojilerden azade' bir dünya bulunduğu zannıyla mümkün olabiliyor.

 

'DEVRİM YAPMAK, DEVRİM YAPTIRMAK'

08 Nis 2020

 

Prof. Taner Timur'a göre dünya salgına aymazlık halinde yakalandı, halklar değil kapitalist sistemin kurtarılmasına çalışılıyor. Türkiye'nin krize iktisaden kırılgan ve savaş halindeyken yakalandığını belirten Timur, "Mustafa Kemal Paşa, Kurtuluş Savaşı'nı 'Biz zavallı bir milletiz' diye başlamıştı, öyle dünyaya ders vereceğiz diyerek değil" dedi.

 

01 Nis 2020

 

Doç. Burak Bilgehan Özpek'e göre, koronavirüs dünyada yeni bir 'güvenlik krizi' yarattı. Kurumsal merkezi otorite oluş tavrıyla sorumluluk sergileyen ve altyapısal iktidarı iyi mobilize eden Çin ve Almanya gibi ülkelerde sistemin ayakta kalmasını öngören Özpek, Trump, Bolsonaro ve Erdoğan liderliklerinin ise yara alacağı görüşünde.

Küresel koronavirüs pandemisine karşı dünya çapında devletlerin aldığı önlemler konuşuluyor. Krizin vurduğu ABD ve zengin Batı Avrupa ülkeleri, kaynaklarını ekonomilerin zora düşmesine karşı halkın kayıplarını telafi için seferber etmeye çalışıyor. Alınan önlemler ve miktarlar ülkeden ülkeye değişiyor. Diğer yandan 81 ülke de IMF'den borç talebinde bulunurken, krizin uluslararası ilişkiler sistemine etkisi de tartışılıyor.

17 Ara 2019

Necdet Pamir’e göre Libya ile yapılan anlaşma doğru olsa da AKP’nin yürüttüğü Müslüman Kardeşler odaklı politika bölgedeki hareket alanını kısıtlıyor. Pamir, Güney Kıbrıs’ın diğer ülkelerle yaptığı anlaşmalarda herkesin alan kaybettiğini, Türkiye’nin dış politikasını ‘saplantı’dan kurtarması halinde, tezleriyle bütün ülkelerin kazanacağı görüşünde. Libya’da Hafter güçleri tarafından kuşatılmış Sarraj hükümetiyle deniz alanlarının sınırlandırılmasının yanı sıra savunma mutabakatı da imzalayan Türkiye’ye tepkiler dinmiyor. Yunanistan, Libya'nın Atina Büyükelçisini Persona non grata (istenmeyen kişi) ilan ederken, geçtiğimiz günlerde Fransa, İtalya ve Kıbrıs Cumhuriyeti, Doğu Akdeniz'de askeri tatbikat başlattı. Türkiye’den yapılan açıklamalarda ise bölgede sondaj çalışmalarının süreceği ve gerekirse ve ‘istenirse’ Libya’ya asker gönderilebileceği açıklamaları yapıldı. Gelişmeleri Enerji Politikaları Uzmanı ve CHP Enerji Komisyonu Başkanı Necdet Pamir ile konuştuk.  

27 May 2019

Prof. Hasan Ünal’a göre, Türkiye’nin ABD ile arasındaki tek sorunlu konu S-400 füze sistemleri değil. ABD ile ilişkilerde derin bir güven bunalımı yaşandığını belirten Ünal, Türk hükümetinin ‘ideolojik takıntılardan’ kurtulup komşularıyla ilişkileri yoluna koymasını ve Doğu Akdeniz’e odaklanması gerektiği görüşünü dile getirdi.

Türk hükümeti ABD ile ilişkilerde gerilim dozunun artmasına karşın Rusya Federasyonu’ndan S-400 füze savunma sistemleri alımında kararlılık sergilerken, temmuz ayının yaklaşmasıyla birlikte tartışmalar yeniden alevleniyor. Türkiye’den bir heyet ABD’ye giderek Kongre üyeleriyle temaslarda bulundu. Ankara diğer yandan Suriye’nin kuzeydoğusunda kurmak istediği ‘güvenli bölge’ meselesini de ele alırken, İdlib’de de bölgenin kontrolünü ele almış El Kaide unsurlarına karşı Rusya ve Suriye hükümetlerinin hamlelerinin durdurulmasını talep ediyor.

 

Sayfalar